Francuska izbori, Emanuel Makron, Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP

Da li posle izbora za Evropski parlament očekujete promene u Evropskoj uniji?

Sa 373 miliona birača koji biraju 720 poslanika u Evropskom parlamentu, evropski izbori predstavljaju jedan od ključnih političkih događaja čiji će ishod oblikovati svetsku politiku u narednim godinama.

Institut za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (Ipese) ocenio je u najnovijoj analizi da se očekuje da će ovogodišnji izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u svih 27. zemalja članica do 9. juna, doneti primetan pomak udesno, pomerajući fokus politike EU na bezbednost i migracije i odražavajući širi uspon populističkih i nacionalističkih pokreta širom Evrope.

Rezultati izbora odrediće odnos snaga u Evropskom parlamentu i uticati na pravac politike EU, a samim tim i njenih članica, u narednih pet godina, a uprkos tome, princip funkcionisanja evropskih izbora često je nepoznanica kako za one van EU, tako i za mnoge građane zemalja članica.

Sistem proporcionalne zastupljenosti na kom počivaju evropski izbori osigurava da čak i manje stranke budu ravnopravno zastupljene.

Izbori za Evropski parlament zapravo nisu jedinstveni izbori na kojim građani biraju svoje parlamentarce, već predstavljaju sistem od 27 nacionalnih izbora koji se održavaju u svakoj od zemalja članica.

Izborni proces osmišljen je tako da svaki građanin EU ima pravo glasa o upravljanju Unijom - birači glasaju za političke stranke svoje države, a stranke potom šalju svoje predstavnike u Evropski parlament na osnovu broja preferentnih glasova koje su dobili na izborima.

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA