Šta je emulgator E220 i gde ga uglavnom ima? Često ga unosimo u ovom prazničnom periodu

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada kupujete proizvode, dobro čitajte deklaraciju

Foto: Shutterstock/Svetlana Shashkina

Naša hrana je puna aditiva, emulgatora i sličnih dodataka, a uglavnom nismo upoznati sa tim šta oni predstavljaju i koliko su opasni.

Sigurno je da ste na etiketama videli oznaku E220. Da li znate šta predstavlja?

Emulgator E220 je sumpor-dioksid, odnosno bezbojni gas koji se koristi kao konzervans. Njegova uloga je da spreči bakterijsko i enzimsko kvarenje proizvoda, piše "Food info". Rastvara se u vodenoj bazi, a kiselina koja nastaje ovom reakcijom je aktivno sredstvo.

Osim toga, deluje i kao oksidaciono sredstvo sa efektom izbeljivanja, stabilizuje vitamin C i sprečava promenu boje belog vina. Prihvatljiv dnevni unos je 0,7 miligrama po kilogramu težine.

Posledice korišćenja E220

Zbog oksidacionog dejstva može smanjiti sadržaj vitamina u proizvodima, dok se u jetri redukuje do bezopasnog sulfata i izlučuje se preko mokraće. Takođe, može izazvati i probleme sa disanjem kod asmatičara, dok u visokim koncentracijama može izazvati gastrointestinalne smetnje.

U kojoj hrani se može naći?

Ponekad se sumpor-dioksid koristi kao konzervans za suve kajsije, suve smokve i drugo suvo voće koje zbog svojih antimikrobnih svojstava i sposobnosti sprečava oksidaciju.

Imaju ga i vina, a ona koja ga poseduju označena su sa "sadrže sulfate", piše "Vikipedija".

Zanimljivo, suvo voće često zbog posta jedemo u ovom periodu godine, kada domaćice i spremaju poslastice s njima, posebno na Badnje veče.

(Telegraf.rs)