Svi znamo da je cvekla zdrava, a koliko je dnevno potrebno pojesti ovog povrća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdravstvene prednosti cvekle mogu se postići bilo da se radi o svežoj cvekli dodatoj, kiseloj u tegli, isečenoj i pečenoj ili ako je jedemo kao čips

Foto: Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti cvekle uveliko su svima poznate. Oni koji je vole već su je spremili u obliku zimnice, a oni koji i nisu njeni ljubitelji poštuju je zbog nutritivnog bogatsva.

Osim što je niskokalorična, cvekla je i puni hranljivih materija koje pogoduju srcu, varenju i atletskim performansama.

- Cvekla ima malo kalorija i pruža mnoge prednosti, uključujući njen profil ishrane - kaže Anja Gaj, dijetetičar i stručnjak za ishranu klinike "Mejo", i napominje da je veoma bogata antioksidantima i vitaminima. Vlakna joj pak obezbeđuju odlično mesto među namirnicama pogodnim za dobru probave.

Takođe, korisna je za zdravlje srca.

- Mnogi ljudi možda ne misle da je cvekla hrana koja je zdrava za srce, ali, zapravo, cvekla sadrži visok nivo nitrata, koji snižavaju krvni pritisak - kaže Gaj.

Zdravstvene prednosti cvekle mogu se postići bilo da se radi o svežoj cvekli dodatoj, kiseloj u tegli, isečenoj i pečenoj ili ako je jedemo kao čips.

Koliko je cvekle dnevno potrebno uneti?

- Da biste dobili zdravstvene prednosti cvekle, porcija bi bila četvrtina do pola šolje - kaže Gaj, prenosi "Newsnetwork.mayoclinic.org".

(Ona.rs)