Primetila je da otrovna pečurka raste u saksiji sobne biljke: Sledećeg dana njena beba se borila za život

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je beba progutala pečurku, otac je izvadio nesažvakane delove i pokušao da natera sina da ostalo ispovraća pre nego što je pozvao Informativni centar za otrove

Foto: Shutterstock

Dok su se Simon i Kenet Rajl Torson "borili" sa dvoje mališana za vreme večere, Simon je slučajno primetila malu belu pečurku kako raste u jednoj od njenih saksija za biljke. Pomislila je kako treba da je ukloni, ali je usled drugih dešavanja te večeri na to potpuno zaboravila.

Nekoliko dana kasnije, Kenet je primetio napola pojedenu pečurku koju je u ruci držao njihov desetomesečni sin Alfred. Shvatio je u trenutku da bi pečurka mogla da bude otrovna i da nadalje svašta može da se dogodi.

U roku od nekoliko sati, dečak je bio bez svesti na intenzivnoj nezi, dok mu je pena izlazila na usta.

Roditelji ova dešavanja opisuju kao "72 sata pakla", jer su usledili užasni događaji. Oni takođe žele da podele svoju priču kako bi pokušali da spreče da se ista stvar dogodi drugim porodicama.

Nakon što je beba progutala pečurku, otac je izdvadio nesažvakane delove i pokušao da natera sina da ostalo ispovraća pre nego što je pozvao Informativni centar za otrove.

U kol-centru su zamolili Keneta da pošalje sliku pečurke kako bi mogli da odrede sledeće korake. U međuvremenu je prošlo 10 minuta i Alfred je konačno počeo da povraća.

Ali on je to činio nekontrolisano i krv mu je penila iz usta. Takođe mu je porastao i puls. Iz centra za trovanje su mu rekli da hitno moraju u bolnicu. Dok su čekali da hitna pomoć stigne, pokušavali su da mališana drže budnim, ali bezuspešno.

Bolničari su odveli mališana i Simon se vozila sa njim, dok ih je Kenet pratio u kolima. Čim su stigli, roditeljima je rečeno da je Alfred progutao retku otrovnu gljivu za koju veruju da je Lepiota elaiophilla.

Lekari su počeli da pumpaju aktivni ugalj kroz cev u Alfredovo grlo u pokušaju da spreče dalje širenje otrova. Forenzički toksikolog dr Majkl Robertson kaže da su toksini prisutni u ovoj pečurki slični onima u "pečurki smrti".

- Gastrointestinalni problemi bi bili na prvom mestu (mučnina, povraćanje, dijareja) - kaže dr Robertson za"7Life" o mogućim simptomima uzimanja pečurke Lepiota.

- Onda bi postojali mogući problemi sa bubrezima zbog dehidracije, a zatim možda period oporavka praćen simptomima toksičnosti jetre.

Oporavak

Alfred je vrlo brzo počeo da pokazuje znake otkazivanja bubrega. Prva 24 sata lekari su mu davali lekove i stalno pratili da li ima naznaka da se otrov proširio.

Zanimljivo je da je Alfred dobro reagovao na tretman i u roku od 72 sata vratio se svom normalnom stanju. Beba je sada kod kuće i dobro se oporavlja.

Simon i Kenet su se pobrinuli da sve njihove kućne biljke budu očišćene od gljiva i pozivaju vlasnike sobnih biljaka da provere svoje saksije.

- Kenet i ja smo pretpostavljali da je zatvoren prostor bezbedan prostor i da otrovne pečurke žive samo u prirodi i šumama. Dakle, podsetnik roditeljima da redovno paze na pečurke u svojim sobnim biljkama.

Dr Robertson kaže da nije malo verovatno da otrovne pečurke rastu uz sobne biljke.

(Telegraf.rs)