Ovo povrće jedete skoro svaki dan: Da li znate 10 zdravstvenih prednosti crnog luka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Luk je glavna namirnica u kuhinji koja se pojavljuje u mnogim jelima, a za to postoji razlog

foto Pixabay

Ako ste ikada kuvali po receptima svoje mame, bake, kuvara, interneta, onda ste sigurno svesni da ovo povrće jedete skoro svaki dan. Većina, ako ne i svi recepti uputiće vas da zagrejete lonac, tiganj ili rernu sa uljem, a zatim dodate seckani luk, koji ćete dinstati nekoliko minuta dok ne omekša.

Luk je glavna namirnica u kuhinji koja se pojavljuje u mnogim jelima, a za to postoji razlog.

Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, razmislite o dodavanju više luka u svoju ishranu. Antioksidanti i antiinflamatorna svojstva su odlična za zdravlje srca. Svaka vrsta luka (uobičajene sorte su crveni, beli i žuti) sadrži uglavnom vodu, ugljene hidrate i vlakna, a odlični su izvori i važnih vitamina kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin B6.

Foto: Nikola Tomić

I ne samo to. Pored toga što je veoma hranljiv i ukusan, kako prenosi "Spice world", ovo je deset osnovnih zdravstvenih prednosti luka.

1. Ima mnogo antioksidanata

Antioksidanti mogu da pomognu u sprečavanju oštećenja ćelija tako što se bore protiv molekula slobodnih radikala. Slobodni radikali nastaju kada je telo izloženo zračenju ili duvanskom dimu, a mogu da izazovu dijabetes, bolesti srca i rak. Jedenjem luka možete da pomognete svom telu da se bori protiv slobodnih radikala i da poboljšate opšte zdravlje.

2. Pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi

Luk je odličan način za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, pogotovo za osobe sa dijabetesom. Flavonoidi u luku deluju na stabilizaciju nivoa glukoze u krvi. Ako su nivoi niski, možda ćete osetiti simptome kao što su umor, anksioznost, glavobolja i mnogi drugi znaci.

3. Poboljšava varenje

Luk sadrži veliku količinu prebiotika i vlakana. U telu, ovo pomaže u poboljšanju zdravlja creva pomažući u varenju, jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale.

4. Prepun hranljivih materija

Luk se smatra hranom bogatom hranljivim sastojcima. To znači da sadrži mali broj kalorija i veliki broj hranljivih materija. On je odličan izvor kalijuma i mangana. Kalijum pomaže da se poveća energija i vaš metabolizam. Mangan pomaže telu da se stvori vezivno tkivo, pomaže zdravlju kostiju i smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

5. Antiinflamatorna svojstva

Luk sadrži antioksidant koji se zove kvercetin. Kvercetin je antiinflamatorno i deluje protiv upale u telu. Odličan je za smanjenje otoka, pomaže kod artritisa i tretiranje infekcija bešike.

Foto: Shutterstock

6. Može da smanji rizik od određenih bolesti

Istraživači su otkrili da umerena konzumacija luka može da smanji rizik od raka debelog creva, larinksa i jajnika.

7. Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Sprovedene su studije kako bi se otkrila veza između kvercetina i Alchajmerove bolesti. Ove studije su pokazale značajnu povezanost između konzumiranja hrane sa visokim sadržajem kvercetina, kao što je luk, i manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti.

8. Odličan izvor vitamina C

Da li ste znali da luk sadrži veliku količinu vitamina C? Vitamin C je neophodan za pravilno funkcionisanje vašeg tela. Pomaže u formiranju krvnih sudova, poboljšava vaš imuni sistem i gradi hrskavicu.

9. Podržava zdravlje kostiju

Studije su dokazale da luk poboljšava gustinu kostiju kod nekih ljudi. Kao rezultat toga, konzumiranje luka može da pomogne u jačanju kostiju i smanjenju rizika od preloma kod ljudi starijih od 50 godina.

10. Antibakterijska svojstva

Antibakterijska svojstva alicina u luku pomažu debelom crevu da se bori protiv štetnih bakterija. Alicin je jedinjenje koje daje jedinstven jak miris luka. Alicin možete da zamislite kao svog borca protiv toksina i bolesti. To je svojstvo koje je definitivno vredno toga da vam ponekad zasuze oči od "štipanja" luka.

(Telegraf.rs)