"Vinski sat" bi mogao da bude smrtonosan: Od 70-ih godina oboljenja jetre su se povećala pet puta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabrinjavajuće brojke

Foto: Shutterstock

Za mnoge je čaša vina nagrada za uspešno završen naporan radni dan. Ali kultura "vinskog sata" deo je alarmantnog trenda koji je od 1970-ih doveo do petostrukog povećanja smrtnih slučajeva od hronične bolesti jetre.

Istraživači su otkrili da je od 30.000 hitnih prijema uzrokovanih hroničnim oboljenjem jetre godišnje u Engleskoj, 13.000 pacijenata kojima je dijagnostikovana po prvi put. Jedan od šest pacijenata (17 procenata) je preminuo u bolnici, a 37 procenata je umrlo u roku od godinu dana od hitnog prijema.

Novo istraživanje je pokazalo da je više od trećine ljudi umrlo u roku od godinu dana. Podaci otkrivaju alarmantan obim kasne dijagnoze - hiljade ljudi saznaje da je ima kada je već prekasno.

- Ljudi imaju određenu vrstu zablude "da morate biti alkoholičar da biste imali bolest jetre". Ali, zapravo, mnogi piju u nivoima koji zaista mogu da naškode. Ako konzumirate pola flaše vina svake večeri, što je lako uraditi dok kuvate, večerate i gledate televiziju, onda unosite potencijalno opasne količine. U evropskoj kulturi je ukorenjeno da popijete "proseko" za doručak - ističe direkotrka britanskog fonda za bolesti jetre Vanesa Hebdič.

Ona navodi da je potrebno bolje rano otkrivanje, uz sprovođenje više fibroskena - vrste ultrazvuka koji meri ukočenost jetre i promene na jetri, prenosi "Dailymail".