Ono je samo naizgled obično i prosto jesenje povrće: Repa je puna skrivenih atributa i treba je - piti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako zapostavljena, repa je veoma zdrava namirnica

Foto: Shutterstock

Iako se preporučuje u ishrani svih uzrasta – od beba do starih ljudi, šanse da ste čuli nekada nekoga da se pohvalio kako se dobro najeo repe su ravne nuli.

Ovo naizgled prosto i jednostavno jesenje povrće je, sa reputacijom "stočne hrane", nažalost, nepravedno i lakomisleno proterano sa naših trpeza.

To je velika šteta koju je potrebno ispraviti, jer ova biljka nudi mnogo zdravlja u malom pakovanju.

Repa je povrće koje može da se konzumira sirova ili kuvana, a jestivi su i koren i list. Pritom je odličan izvor vitamina C, folata, gvožđa i kalcijuma.

Foto: Shutterstock

Ona je kremasto bele boje i ljubičastog vrha, a ljudi je često pogrešno svrstavaju u korenasto povrće poput krompira ili cvekle, a ona je zapravo blizak rođak brokolija, rukole i kelja. Kao i drugo povrće iz porodice krstaša, repa pruža obilje hranljivih materija i ima malo kalorija.

Mnogi istraživači i zdravstveni radnici veruju da hranljive materije u repi nude širok spektar zdravstvenih prednosti, a samo neke od njih presnoi Medical News Today.

Uklanjanje crevnih tegoba

Vlakna u repi mogu da pomognu u ublažavanju crevnih problema. Sirova repa težine 130 grama obezbeđuje 2,34 g vlakana koje pomažu u smanjenju pritiska i upale u debelom crevu. Poznato je da je ishrana bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od crevnih problema.

Snižavanje krvnog pritiska

Hrana koja sadrži dijetalne nitrate - kao što su repa i zelje - izuzetno je zdrava za krvne sudove, što sa sobom povlači mogućnost smanjenja krvnog pritiska i inhibiciju lepljenja trombocita u krvi. Repa takođe obezbeđuje kalijum, koji može da pomoći u snižavanju krvnog pritiska oslobađanjem natrijuma iz tela i pomaže u širenju arterija.

Smanjenje rizika od raka

Povrća krstaša - uključujući repu, karfiol i kupus - sadrži nekoliko jedinjenja koja, prema nekim studijama, mogu da imaju zaštitne efekte protiv određenih karcinoma. Takođe, hrana koja sadrži jedinjenje zvano sulforafan takođe bi potencijalno mogla da igra značajnu ulogu u lečenju raka.

Pomaže gubitak težine i olakšava varenje

Repa je bogata vlaknima koja pomažu da se ljudi duže osećaju sitim, a pri tom ima malo kalorija. Konzumiranje obroka bogatog vlaknima takođe pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Vlakana u repi takođe mogu da spreče pojavu zatvor i da pomognu redovno pražnjenje creva, što je ključno za oslobađanje od toksina kroz žuč i stolicu.

Antiseptik i diuretik

Magnezijum iz repe može da pomogne koštanom tkivu da akumulira kalcijum, čime se smanjuje opasnost od osteoporoze. Takođe, repin koren se smatra antiseptikom i diuretikom, i može da pomogne kod "čišćenja" želudca i creva. Na taj način može i da normalizuje metabolizam, dok uklanja toksine iz organizma.

Zahvaljujući solima sumpora, koje takođe imaju antiinfektivno dejstvo, može da pomogne kod lečenja bronhitisa i kožnih bolesti, kao što su upale, gnojnica, čirevi, promrzline, otekli desni ili zubobolja. Na obolela mesta se nanosi repa u obliku paste (skuvana i izgnječena repa).

Foto: Shutterstock

Sok od repe

Smatra se da od svih načina pripreme, sok od repe nudi organizmu najviše prednosti. Ona sadrži vitamine A,B1, B2, B5, C, PP, mangan, gvožđe, natrijum, jod i mnogo drugih sastojaka neophodnih organizmu, tako da konzumiranje jedne do dve čaše soka od repe dnevno može da pomogne kod nedostatka vitami, podizanja imuniteta, smanjenje lučenja kiseline i nervoze creva.

Sok od repe čisti kožu,ako se koristi kao losion, a zavljajući vitaminima A i B, možeda spreči ranu pojavu sedih, opadanje kose i prevremenu ćelavost kod muškaraca. Može i da se koristi kao sredstvo za iskašljavanje, a u slučaju gnojne angine i zubobolje i kao sredstvo za ispisranje.

Priprema soka od repe: Očistiti, oprati i, ne skidajući spoljašnju koru, izrendati sitno. Izrendanu masu stisnuti kroz presu. Dobijeni sok, radi boljeg ukusa, može da se razredi sa bilo kojim sokom od bobica (brusnice, borovnice, ribizle…).

(Telegraf.rs)