7 zdravstvenih prednosti kelja: Zdrav dodatak ishrani koji može da se koristi na brojne načine
Kelj je zeleno, lisnato povrće koje pruža širok spektar hranljivih materija
Kelj je idelano povrće koje je dobro ukoiko želite da dodate vlakna i antioksidante u svoju ishranu. Savršeno se uklapa u mnoga slana jela, salate i smutije.
Ovo zeleno, lisnato povrće koje pruža širok spektar hranjihivh materija član je porodice kupusnjača ili Brassicaceae, kao i kupus i prokulice, a njegove najjače strane su što može da pomogne kod upravljanja krvnim pritiskom i kod jačanja digestivnog zdravlja, a takođe može da ima i svoje prednosti kod zaštite od raka i dijabetesa tipa 2.
Prema pisanju Medical News Today, ovo su neke od zdravstvenih prednosti kelja.
Izvor vlakana i antoioksidanata
Kelj sadrži vlakna, antioksidante, kalcijum, vitamine C i K, gvožđe i širok spektar drugih hranljivih materija koje mogu da pomognu u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
Antioksidanti pomažu telu da ukloni neželjene toksine koji su rezultat prirodnih procesa i pritiska okoline. Ovi toksini, poznati kao slobodni radikali, nestabilni su molekuli. Ako se previše nakupe u telu, oni mogu da dovedu do oštećenja ćelija, što opet može da dovede do zdravstvenih problema kao što su upale i bolesti.
Stručnjaci veruju da slobodni radikali mogu da igraju ulogu u razvoju raka, na primer.
Pogodan za ishranu osoba sa dijabetesom
Američko udruženje za dijabetes preporučuje konzumiranje hrane koja je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima.
Po pitanju vlakana, studija iz 2018. godine zaključila je da ljudi koji konzumiraju najveće količine dijetalnih vlakana izgleda da imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Prema istoj studiji i konzumiranje dijetalnih vlakana takođe može da smanji nivo glukoze u krvi.
Autori članka iz 2012. godine napominju da visoki nivoi šećera u krvi mogu da pokrenu proizvodnju slobodnih radikala. Oni primećuju da antioksidant, kao što su vitamin C i alfa-linolenska kiselina (ALA), mogu da pomognu u smanjenju komplikacija koje se mogu pojaviti kod dijabetesa.
Oba ova antioksidanta su prisutna u kelju.
Hrani srce kalijumom
Različiti hranljivi sastojci u kelju mogu da podrže i zdravlje srca. Prema Američkom udruženju za srce (AHA) preporučuje se povećanje unosa kalijuma uz smanjenje soli ili natrijuma, jer to može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Šolja kuvanog kelja obezbeđuje 3,6 odsto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijumom.
Još jedna veza vlakana i zdravlja, povezana je sa sniženjem nivoa lipida (masti) u krvi i krvnog pritiska. Ljudi koji su konzumirali više vlakana imali su veće šanse da imaju niže nivoe ukupnog holesterola i lipoproteina niske gustine (LDL), ili „lošeg“ holesterola.
Ograničava rizik od raka
Kelj i drugo zeleno povrće koje sadrži hlorofil može da sprečiti telo da apsorbuje heterociklične amine. Ove hemikalije se javljaju kada ljudi peku hranu životinjskog porekla na visokoj temperaturi, a stručnjaci ih povezuju sa rakom. Ljudsko telo ne može da apsorbuje mnogo hlorofila, ali se hlorofil vezuje za ove karcinogene i sprečava telo da ih apsorbuje. Na ovaj način, kelj može da ograniči rizik od raka, a uparivanje mesa sa ovim zelenim povrćem može da pomogne u smanjenju negativnog uticaja.
Takođe, vitamin C, beta-karoten, selen i drugi antioksidanti u kelju mogu da pomognu u prevenciji raka. Studije nisu otkrile da suplementi imaju isti efekat, ali čini se da ljudi koji unose velike količine voća i povrća imaju manji rizik od razvoja raznih karcinoma. Ovo može biti zbog antioksidanata koje ova hrana sadrži. Vlakna još jednom mogu da pomognu u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma, prema studiji iz 2015.
Zdravlje kostiju
Kalcijum i fosfor su ključni za zdravo formiranje kostiju. Neka istraživanja sugerišu da visok unos vitamina K može da pomogne u smanjenju rizika od preloma kostiju.
Sa time na umu, jedna šolja kuvanog kelja obezbeđuje skoro pet puta dnevnu potrebu odrasle osobe za vitaminom K, oko 15-18 odsto ukupne potrebe za kalcijumom i oko sedam odsto dnevne potrebe za fosforom.
Pomaže varenju
Kelj je bogat vlaknima i vodom, a oba pomažu u sprečavanju zatvora i promovišu redovnu stolicu i zdrav probavni trakt.
Koža i kosa
Beta-karoten i vitamin A su neophodni za rast i održavanje svih telesnih tkiva, uključujući kožu i kosu, a kelj je izvrstan izvor beta-karotena.
Telo koristi vitamin C za izgradnju i održavanje kolagena, proteina koji obezbeđuje strukturu za kožu, kosu i kosti. Nepotrebno je opet naglasiti da je vitamin C takođe prisutan u kelju. Zapravo, šolja kuvanog kelja obezbeđuje najmanje 20 odsto dnevne potrebe osobe za vitaminom A i preko 23 procenata dnevne potrebe za vitaminom C.
Zdravlje očiju
Kelj sadrži lutein i zeaksantin, kombinaciju antioksidanata koji mogu da pomognu u smanjenju rizika od makularne degeneracije povezane sa godinama. Vitamin C, vitamin E, beta-karoten i cink takođe igraju ulogu u zdravlju očiju, a svi su prisutni u kelju.
(Telegraf.rs)