4 promene koje ćete doživeti ako jedete kokice svaki dan
Registrovani dijetetičari dele četiri promene koje možete očekivati.
Grickanje nije uvek vezano samo za zadovoljavanje potrebe za glađu.
Ponekada samo želite nešto da žvaćete. I to je vreme kada su kokice u ostavi dobro došle. Em su ukusne i hrskave, em su uvek uvek na listama užina koje dijetetičari odobravaju.
Zapravo, redovna konzumacija kokica može da koristi vašem zdravlju na nekoliko ključnih načina - posebno ako ste navikli da grickate hranu bez hranljivih materija, poput čipsa.
Dijetetičarke Miranda Galati i Džilian Smit, kako prenosi Parade, objašnjavaju koje su četiri promene koje ćete doživeti ako jedete kokice svaki dan.
1. Bolje navike u kupatilu
Oba dijetetičarke kažu da je jedna od glavnih nutritivnih prednosti kokica to što sadrže vlakna, otprilike gram po šolji.
- Kokice su celo zrno koje sadrži dobru količinu dijetalnih vlakana. Vlakna su neophodna za zdravlje probave, podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u sprečavanju zatvora - ističe Smit.
Dakle, ukoliko imate problema sa zatvorom, grickanje kokica može da vam pomogne da se stvari pokrenu.
2. Vaše kardiovaskularno zdravlje će se poboljšati
Dok se o vlaknima često govori kao o nutrijentima koji imaju koristi za zdravlje creva, Galati ističe da ona direktno utiču i na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
- Dijeta bogata vlaknima može da poboljša varenje, zaštiti zdravlje srca i smanji rizik od mnogih hroničnih bolesti - kaže ona.
Razlog zašto vlakna podržavaju zdravlje srca je taj što pomažu u snižavanju LDL holesterola, poznat i kao "loš holesterol", jer povećava krvni pritisak i upale.
Ukoliko imate genetsku predispoziciju za kardiovaskularne bolesti ili već imate dijagnostikovanu neku bolest srca, obavezno se konsultujte sa lekarom kad je reč o ishrani, pa samim tim i o količini kokica koje možete da pojedete.
3. Možda ćete izgubiti težinu
Ako je gubitak težine jedan od vaših zdravstvenih ciljeva, grickanje kokica može da vam pomogne da to postignete.
- Kokice su hrana "velikog obima". To znači da možete da pojedete veliku količinu hrane sa relativno malo kalorija, što ih čini odličnom užinom ukoliko želite da smršate ili imate neke druge zdravstvene ciljeve - ističe Galati i dodaje:
- Ako ste tip osobe koja voli da jede puno hrane, kokice su odličan izbor.
4. Imaćete više energije
Smit kaže da je još jedna korist od grickanja kokica to što telu daju energiju.
- Kokice su užina bogata ugljenim hidratima. One su brz izvor energije i uz to ih organizam lako vari. To može biti posebno korisno za sportiste ili one koji se bave fizičkom aktivnošću - kaže Smit.
Uz to, Galati ističe da kokice nemaju proteine ili zdrave masti, dva važna hranljiva sastojka za dugotrajniju energiju. Da bi zaokružila svoju užinu i obezbedila svom telu više energije, ona preporučuje da kombinujete kokice sa šakom orašastih plodova, sira ili šoljicom jogurta.
Koliko je kokica previše?
Iako su kokice zdrave, moguće je pojesti ih previše. Obe dijetetičarke kažu da konzumiranje prekomerne količine kokica može dovesti do nadimanja, gasova i zatvora zbog visokog sadržaja vlakana - posebno kod ljudi koji nisu navikli da jedu mnogo vlakana.
Smit dodaje da ljuske zrna kokica mogu da budu teške za varenje kod onih koji imaju osetljiv probavni sistem. Ako je to slučaj kod vas, ona preporučuje da temeljno žvaćete kokice i pijete puno vode sa njima.
Ako vaše kokice imaju puno soli, Smit upozorava da to može da dovede i do zadržavanja vode, što uzrokuje visok krvni pritisak. Ona takođe ističe da konzumiranje previše kokica takođe može negativno da utiče na vaše oralno zdravlje, jer neiskokana zrna mogu da oštete zube.
Da biste izbegli ove probleme - posebno neprijatno nadimanje i zatvor - Galati preporučuje da i u konzumiranju kokica, kao i u većini drugih namirnica, budete umereni.
(Telegraf.rs)