Kraljica leta: Ukusne breskve imaju brojne zdravstvene prednosti
Breskva je prava riznica hranljivih materija
Jedna od stvari zbog koje su mnogi čekali leto je ukusno voće koje nam stiže u ovo godišnje doba. Pored jagoda i trešanja, tu su i breskve koje nas mame svojim mirisom i ukusom.
Breskva je idealna, niskokalorična namirnica, a pritom prava riznica hranljivih materija neophodnih za osnaživanje imuniteta. Vitamini u breskvi mogu nadomestiti skoro 30 odsto dnevnih potreba jednog čoveka za vitaminom C i vitaminom A.
Ukoliko volite da ih jedete, onda u nastavku pročitajte kako breskve utiču na vaše zdravlje.
1. Čuvaju srce
Istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt breskve može pomoći u snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska. Breskve su takođe umeren izvor kalijuma, koji je važan nutrijent koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, piše health.
2. Poboljšavaju probavu
Prosečna breskva sadrži oko dva grama vlakana, od čega ih je pola rastvorljivo, a pola nerastvorljivo. Upravo ona nerastvorljiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu kod opstipacije, dok rastvorljiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.
3. Osnažuju imunitet
Redovna konzumacija ovog voća koje obiluju pomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno da utiče na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.
4. Dobre su za kožu
Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i telo, i to ne bez razloga. Naime, jedinjenja iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim tim koža je zategnutija. Sami cvetovi breskve često se u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opekotina od sunčevih zraka.
(Telegraf.rs)