5 grupa namirnica koje mogu da izazovu upalu: Nisu zdrave, a teško im je odoleti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedine namirnice povećavaju biomarkere zapaljenja u telu

Foto: Shutterstock

Upala je deo imunološkog odgovora i može da bude povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

I dok pojedine namirnice mogu da pomognu u izlečenju upala, dotle neke druge mogu da budu odgovorne za njihovu pojavu, piše Love Your Self Magazin.

Poznato je da bobičasto voće, brokoli, prokelj, pečurke, kurkuma i zeleno lisnato povrće mogu da smanje upale. Ali, isto tako, postoje i namirnice koje pojačavaju ili izazivaju upale, posebno kada ih konzumiramo u većim količinama.

- Postoji pet glavnih kategorija namirnica koje stimulišu upalu. Sa njima bi trebalo biti posebno oprezan i izbegavati njihovu prekomernu konzumaciju - kaže Eumenis P. Karafilidis, klinički dijetetičar - nutricionista.

On ujedno i otkriva o kojim kategorijama namirnica je reč.

1. Šećer

Smanjeni unos šećera može da napravi veliku razliku kad je reč o upalama.

Primera radi, konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povećavaju biomarkere zapaljenja u telu.

2. Prerađeni ugljeni hidrati

Kao i šećer, i rafinisane ugljene hidrate takođe bi trebalo unositi u veoma malim količinama kako biste sprečili upale. Kad jedete hranu bez vlakana, telo proizvodi insulin da bi vezao glukozu iz krvi i vremenom proces lučenja insulina postaje nekontrolisan.

Foto: Shutterstock

Dakle, pankreas proizvodi sve više i više insulina da bi završio biohemijski proces.

3. Mesne prerađevine

Mnogo je razloga zbog kojih se preporučuje izbegavanje mesnih prerađevina, a upala je samo jedan od njih. Mesne prerađevine su dugo dovođene u vezu sa porastom srčanih bolesti, dijabetesom, rakom želuca, rakom debelog creva i, naravno, upalama jer sadrže napredne krajnje proizvode glikacije (AGE).

Foto: Shutterstock

AGE su, zapravo, štetna jedinjenja koja nastaju kada se hrana, kao što je meso, prerađuje na visokim temperaturama. Obilje ovih jedinjenja u telu je povezano sa razvojem bolesti kao što su Alchajmerova bolest i dijabetes, pa je važno ograničiti njihovu potrošnju.

4. Alkohol

Crveno vino u umerenim količinama može da bude od koristi za srce, ali ima mnogo štetnih efekata kada se konzumira u prekomernoj količini, od kojih je jedno povećanje upale u organizmu.

Naime, kad se alkohol razgradi, on proizvodi toksične nusproizvode koje mogu da oštete ćelije jetre i da oslabe imuni sistem.

5. Transmasne kiseline

Transmasne kiseline ili hidrogenizovane masne kiseline dovode se u vezu sa srčanim oboljenjima i demencijom.

foto Freepik.com

- Iz tog razloga, njihovo štetno dejstvo na različite oblasti ljudskog zdravlja nameće imperativ da obratimo pažnju na etikete kako bismo izbegli sastojke kao što su hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja - kaže nutricionista Karafilidis.

(Telegraf.rs)