Algoritmi AI nadmašili standardni klinički model za predviđanje 5-godišnjeg rizika od raka dojke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedavni napredak veštačke inteligencije sada nam pruža mogućnost da izvučemo stotine do hiljade dodatnih mamografskih karakteristika

Foto: Shutterstock

Nova studija pokazala je još jedan način na koji veštačka inteligencija zalazi u medicinu i potencijalno poboljšava postojeće prakse lečenja, ovog puta u oblasti predviđanja rizika od raka dojke.

Studija, koja je objavljena u utorak u časopisu "Radiology", kako prenosi "CBS News", otkrila je da su AI algoritmi nadmašili standardni klinički model za predviđanje petogodišnjeg rizika od ovog tumora. 

Dosadašnji standardni model predviđanja rizika obično je bioklinički rezultat konzorcijuma za nadzor raka dojke (tzv. BCSC model), koji  koristi samoprijavljene i druge informacije o pacijentu, uključujući starost, porodičnu istoriju i drugo.

- Modeli izračunavanja kliničkog rizika zavise od prikupljanja informacija od različitih izvora, koji nisu uvek dostupni ili kompletni - naveo je u saopštenju za javnost vodeći istraživač studije dr Vigneš A. Arasu i dodao:

- Nedavni napredak veštačke inteligencije sada nam pruža mogućnost da izvučemo stotine do hiljade dodatnih mamografskih karakteristika.

Foto: Shutterstock

U retrospektivnoj studiji analizirane su hiljade mamografa, a ocene rizika za oboljenje od raka dojke tokom petogodišnjeg perioda generisane su pomoću pet AI algoritama. Ti rezultati su zatim upoređeni jedni sa drugima i sa rezultatima konzorcijumskih procena.

- Svih pet AI algoritama radilo je bolje od BCSC modela za predviđanje rizika od raka dojke u periodu do pet godina - ističe  Arasu i dodaje: - Ovaj snažan prediktivni učinak tokom petogodišnjeg perioda sugeriše da AI identifikuje i propuštene karcinome i karakteristike tkiva dojke koje pomažu u predviđanju budućeg razvoja raka.

Dok neke institucije već koriste veštačku inteligenciju da bi pomogle u otkrivanju raka na mamografima, ovi nalazi ukazuju na to da AI može biti vitalno sredstvo u pomaganju u proceni budućeg rizika pacijenta, navodi se u saopštenju.

- AI za predviđanje rizika od raka nudi nam priliku da individualizujemo negu svake žene, koja nije sistematski dostupna. To je alat koji bi mogao da nam pomogne da obezbedimo personalizovanu, preciznu medicinu na nacionalnom nivou - zaključuje Aras.

(Telegraf.rs)