Da li pomfrit povećava rizik od anksioznosti i depresije: Istraživanja došla do novih otkrića
Većina je obaveštena o posledicama po fizičko zdravlje kada je u pitanju brza hrana, no, da li ste znali da tu nije kraj ovoj priči?
Često konzumiranje pržene hrane, posebno prženog krompira, tj. pomfrita, može biti povezano sa povećanim rizikom od depresije i anksioznosti, pokazuju nova istraživanja. Ali stručnjaci kažu da nalaze treba tumačiti s oprezom.
Ova tvrdnja potiče iz studije objavljene u "Proceedings of the National Academy of Sciences", koja se bavila korelacijom između konzumiranja pržene hrane i rizika od anksioznosti i depresije. Istraživači su otkrili da je česta konzumacija pržene hrane bila povezana sa 12 odsto većim rizikom od anksioznosti i sedam odsto većim rizikom od depresije, a najviše su pogođeni muškarci i mlađi potrošači.
Prema autorima studije, akrilamid - hemijski nusproizvod kuvanja hrane na visokim temperaturama, može biti krivac u korenu povezanosti pržene hrane sa ovim mentalnim stanjima. Naime, on izaziva upalu u mozgu i kičmenoj moždini, te na taj način aktivira ove simptome.
Konzumacija pržene hrane uobičajena je među ljudima u zapadnoj kulturi, a njen uticaj na fizičko zdravlje odavno je poznat - gojaznost, srčane bolesti, pa čak i rak - upravo je u vezi sa ovom hranom.
Ono što je, međutim, do sad bilo manje poznato jeste kako prženo utiče na mentalno zdravlje - a upravo to su istraživači na Univerzitetu "Zhejiang" u Kini pokušali da otkriju u novoj studiji. Tokom oko 11 godina praćenja, identifikovana su ukupno 8.294 slučaja simptoma anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije. U poređenju sa ljudima koji nisu konzumirali prženu hranu, ljudi koji su je redovno jeli identifikovali su se kao muškarci, pušači i često su bili mlađi.
Oni koji su često jeli prženu hranu takođe su imali veći indeks telesne mase, niži prihod u domaćinstvu i nivo obrazovanja, manju upotrebu vitaminskih dodataka i veći unos energije (kalorija).
No, kako navodi nutricionista Nikol Lipman, to ne znači da treba u potpunosti da se odreknemo pomfrita i ostalih ukusnih zalogaja.
- Ne postoji nijedna hrana koja je povezana sa dugoročnim razvojem depresije jer je ona multifaktorska bolest sa mnogo različitih varijabli koje doprinose njenoj prezentaciji kod pojedinca. Netačno je i pojednostavljeno reći da je jedna hrana povezana sa depresijom ili anksioznošću.
Iako ovo istraživanje izaziva zabrinutost, ono je još uvek preliminarno, a asocijacije ne znače nužno uzročnost, što znači da mogu postojati i drugi faktori koji dovode do povećanog rizika od anksioznosti. Međutim, znamo da je sveukupna zdrava i uravnotežena ishrana korisna za povoljno mentalno zdravlje - istakla je Nikol, a prenosi "Health".
(Telegraf.rs)