Metoda 5-4-3-2-1: Način da umirite sebe i iskontrolišete stres

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radom svojih čula protiv napora

Foto: Shutterstock

Svako od nas ponekad oseća da su naša svakodnevna iskustva previše stresna i naporna. U tim situacijama, umesto da dozvolimo da nas preplave osećaji anksioznosti i nemoći, možemo koristiti jednostavnu tehniku svesnosti za smirivanje uma i tela.

Ova tehnika se zove "5-4-3-2-1" i zahteva da se usredsredimo na naša čula kako bismo se povezali sa sadašnjim trenutkom.

Evo kako da primenite ovu tehniku:

5 stvari koje možete videti

Počnite sa svojim očima. Šta vidite sada? Gde ste? Kakvo je okruženje u kom se nalazite? Koje boje možete prepoznati? Pronađite pet stvari u vašem okruženju ili na vašem telu koje možete videti u sadašnjem trenutku.

4 stvari koje možete dodirnuti

Sledeće, iskoristite svoj osećaj dodira. Osetite nešto oko sebe sa svojim rukama, poput odeće ili drugih materijala. Kakav je nameštaj na kom sedite ili koji je najbliži vama? Koju teksturu ima? Dodirnite četiri različite stvari.

3 stvari koje možete čuti

Sada idemo na sluh. Koja tri zvuka ili zvuka možete čuti? Da li ste napolju i čujete ptice koje pevaju, vetar koji duva ili automobile koji prolaze? Ili ste unutra i možete da čujete komšije u stanu iznad vas, zujanje frižidera ili možda svog ljubimca? Da li vaša veš-mašina radi? Potpuno svesno primetite tri zvuka koja vas okružuju.

Foto:Shutterstock

2 stvari koje možete pomirisati

I vaš nos vam može pomoći da se usredsredite na sadašnji trenutak.

Šta možete pomirisati oko sebe? Ako ste negde napolju, možda osećate mirise grada poput mirisa hrane iz restorana. Kod kuće, možda osećate miris deterdženta ili parfema na vašoj odeći ili miris šampona u kosi. Svesno primetite najmanje dva mirisa koji vam dolaze u nos.

1 stvar koju možete osetiti

Na kraju, tu je ukus. To je najlakše kada upravo jedete ili ste jeli. Možete li još uvek osetiti ukus nečega, nešto slatko, slano ili gorko, možda? Ili ste upravo oprali zube i osećate ukus vaše paste za zube u ustima?

Ova tehnika nam pomaže da se usredsredimo na sadašnji trenutak i naša čula, što nam može pomoći da se smirimo i smanjimo stres.

Kada se fokusiramo na naša čula, ne samo da nam pomažemo da se povežemo sa sadašnjim trenutkom, već i smanjujemo mogućnost da nas emocionalni naboj prošlosti ili brige za budućnost preplave i da se umesto toga usredsredimo na ono što se dešava u sadašnjem trenutku, prenosi brigitte.de.

(Telegraf.rs)