Ašer je transrodna osoba i bori sa rodnom disforijom: Prijatelji su ga odbacili zbog "lošeg uticaja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je Ašer Vilcok-Broekemeier počeo da ima menstruaciju, osetio je zastrašujuću nepovezanost između toga kako se njegovo telo menjalo spolja i kako se osećao iznutra

Foto: Tanjug/AP/Rick Bowmer

Ašer je transrodna osoba i bori sa rodnom disforijom - snažnim, upornim osećanjima poistovećivanja sa drugim polom i nelagodom sa vlastitim polom.

Kada je Ašer Vilcok-Broekemeier počeo da ima menstruaciju, osetio je zastrašujuću nepovezanost između toga kako se njegovo telo menjalo spolja i kako se osećao iznutra. Njegova mama je počela da istražuje na internetu kako bi razumela šta se dešava sa njenim sinom, dok je Ašerov otac, Brajan, tražio stručnost od lekara. Uz preporuke svog dugogodišnjeg pedijatra, Ašer se sastao sa terapeutima i lekarima koji su mu pomogli da istražuje njegovu istoriju, ličnost i osećanja tokom celog života.

Pre više od godinu i po dana, lekari su prepisali blokade puberteta i kontracepciju kako bi usporili razvoj dojki, regulisali menstruaciju i smanjili pritisak njegovog odvajanja od tela. Sada, sa 13 godina, on pronalazi utehu u muzici koja ga utemeljuje u svetu povremenog maltretiranja i stalnih grešaka u zamenicama.

Ašer se i dalje bori sa trenucima rodne disforije. Prijateljstva koja su nekada bila jaka prekinula su se nakon što je Ašer istupio kao transrodna osoba. Roditelji njegovih prijatelja su ga isključili iz kuća iz straha da je "loš uticaj".

Ašerovi roditelji su primetili da su se njegove emocije stabilizovale tokom njegovog lečenja.

- Iz ugla roditelja, vidim da je u stanju da bude ono što je autentično, što je za njega divno - rekla je Elizabet.

Republikanski poslanici širom zemlje zabranjuju brigu o deci koja afirmiše rod. Prema novim zakonima, roditelji se bore da obezbede negu koja je potrebna njihovoj deci. Oni brinu šta će se dogoditi ako ne mogu da dobiju propisane lekove, posebno kada njihova deca počinju pubertet i njihova tela se menjaju na nepovratan način.

(Telegraf.rs)