Duvan-čvarci ili obični: Nutricionista otkriva u koje doba treba izbegavati ovaj specijalitet
Tradicionalni i kulinarsi specijalitet ne treba uvek biti na našem meniju, evo na šta treba obratiti pažnju
Neko ih naziva "zlatom" domaćeg kulinarstva, ali i to "zlato" ponekad treba izbegavati.
Da li su i koliko su čvarci zapravo zdravi, pored toga što uživamo u njima i kada ih treba jesti, otkriva nam nutricionista Branka Mirković.
Karakteristično vreme potrage za čvarcima jeste zima, ali je vremenom potreba za njima prešla i na druga godišnja doba. Međutim, naš organizam ne doživljava svu hranu na isti način u svakom dobu.
- Postoje različite vrste čvaraka i u skladu sa tim razlikama, postoje manje ili više odgovarajući čvarci za nas. U ovo godišnje doba ih treba izbegavati baš zbog njihove masnoće. Čvarci su "poslastica" naše kuhinje, ali takođe su zaslužni za visok pritisak i holesterol, tako da osobe sa tim problemima treba da ih izbegavaju, naročito u ovo vreme. Zbog njihove čiste masnoće su zimi svakako poželjniji - objašnjava Branka.
Naša sagovornica navodi da, ukoliko smo u prilici da izaberemo, bolje je da se opredelimo za duvan-čvarke, zbog manje količine masnoće. Njihovi proteini su veoma poželjni kada naiđe hladnije vreme. Branka navodi da je uvek poželjnije izabrati parče slanine, zbog zdravijeg efekta.
- Ipak je to hrana za uživanje - zaključuje ona.
(Telegraf.rs)