4 navike u ishrani koje uništavaju vaše telo ako imate više od 50 godina: Jedna je posebno pogubna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strah od dobijanja viška kilograma mnogi koji su napunili 50 godina pokušavaju da reše na pogrešne načine - izbacivanjem vlakana i preskakanjem obroka

Foto: Shutterstock

Neke loše navike koje smo formirali tokom odrastanja teško je promeniti u zrelijem životnom dobu. Ali, upravo kad navršimo 50. godinu života one mogu da dođu na naplatu i da ubrzaju gubitak vitalnosti.

Dok bi dobre navike poput jutarnje šetnje i porcije povrća kroz doručak trebalo zadržati, postoje i one kojih bi se trebalo rešiti poput manjka sna, nedovoljnog unosa biljnih vlakana ili preskakanja obroka.

Kako prenosi "Newsbeast", postoje četiri navike u ishrani koje mogu da naštete našem telu ako imamo 50 i više godina.

1. Ne pazite na veličinu porcija

Liza Jang, autorka knjge “Konačno sita, konačno vitka” ističe da je veličina porcije od velike važnosti kako starimo.

- Osobe starije od 50 godina sklone su lakšem dobijanju na težini jer gube mišiće, što utiče na usporavanje metabolizma - navodi Jang.

- Velike porcije mogu da podstaknu prejedanje, što neminovno dovodi po povećanja telesne težine.

2. Preskakanje obroka

Navika preskakanja obroka često može da prođe neprimećeno, posebno ako pripadate “sendvič generaciji”, odnosno vodite brigu i o roditeljima i o deci, a uz to ste i zaposleni. Ali, navika da ne pojedete doručak ili ručak može da bude veoma štetna za vaše zdravlje kako starite i posebno pogubna.

- Preskakanje doručka može da doprinese insulinskoj rezistenciji, jer duži period bez hrane i potom unos veće količine kalorija može da izazove veće fluktuacije nivoa šećera u krvi tokom dana - kaže dijetetičarka Stefani Hnatiuk.

Foto: Pixabay.com

Prema njenim rečima, osobe koje preskaču doručak i/ili ručak imaju tendenciju da unesu veći broj kalorija kasno popodne i uveče, što takođe može da doprinese gojenju.

3. Ne unosite dovoljno proteina

Unos dovoljno proteina kroz obroke je važan u svakom uzrastu, a posebno je važno kad napunite 50 godina.

- Proteini su ključni za održavanje mišićne mase koja je potrebna za zdravo starenje - podseća nutricionista Hnatiuk.

- Pošto mišićna masa opada s godinama, potrebe za proteinima se povećavaju kako starimo.

4. Ne jedete dovoljno vlakana

Zajedno sa proteinima, vlakna su još jedan nutrijent za održavanje zdrave ishrane kad napunite 50 godina. Vlakna igraju važnu ulogu u zdravlju probavnog sistema, čine da brže osetimo sitost i pomažu u smanjenju skokova u krvi posle jela.

Foto-ilustracija: pixabay

Uprkos tome što su vlakna izuzetno važna u piramidi zdrave ishrane tokom procesa starenja, mnogi ih izbegavaju, pogrešno smatrajući da između unosa vlakana i većeg broja na vagi stoji znak jednakosti.

- Da biste iskoristili prednosti vlakana u ishrani, stvorite naviku da uvedete voće i povrće u svaki obrok i birajte žitarice od celih zrna umesto proizvoda od belog ili rafinisanog brašna - savetuje nutricionistkinja.

Ona, takođe, predlaže i češće konzumiranje grčkog jogurta, pasulja, jaja, ribe, tofua i piletine.

(Telegraf.rs)