Ruzmarin: Popularan začin koji je mnogo više od toga
Zdravstvene i druge prednosti ruzmarina
Ruzmarin je popularna biljka koja se najčešće koristi prilikom kuvanja, kao dodadak jelima. Iako njegov kulinarski potencijal ne poznaje granice, ono što je manje poznato je da ruzmarin takođe ima i mnoge zdravstvene prednosti.
Rosmarinus officinalis, kako je njegov latinski naziv, prirodno raste u sunčanim i toplim klimama Azije i Mediterana. Njegove mirisne zimzelene iglice dolaze u raznim bojama, uključujući ljubičastu, plavu, roze ili belu.
Listovi ruzmarina se često koriste kao začin za hranu, posebno u mediteranskim i italijanskim kuhinjama. Pošto su aromatični i slatki, mogu se dodati i za aromatiziranje mesa i supa.
Međutim, kako podseća Healthline, ruzmarin može da koristi i u nekoliko zdravstvenih situacija. Ali istraživanja su u ovom trenutku ograničena, a većina studija se fokusira na upotrebu ekstrakata u visokim dozama i eteričnog ulja ruzmarina, koje je potpuno drugačije od ruzmarina koji konzumirate u jelima poput pečene piletine i krompira.
Terapeutska jedinjenja
Ekstrakt ruzmarina pokazuje antioksidativna i antimikrobna svojstva zbog hemijskih sastojaka biljke. Ova jedinjenja su klasifikovana kao fenolne kiseline, flavonoidi i diterpenoidi.
Kao prirodni aditiv za hranu, ruzmarin se koristi za sprečavanje oksidacije i kontaminacije u goveđem, svinjskom i drugom mesu i određenim uljima. Studija iz 2018. godine sugeriše da ruzmarin može da bude korisna zamena za sintetičke antioksidante za hranu i piće, zahvaljujući svojoj sposobnosti da odloži kvarenje. Istraživači u istoj studiji objašnjavaju da terapeutska upotreba ruzmarina za konzerviranje hrane zavisi od metode ekstrakcije i koncentracije jedinjenja.
Aromaterapija
Studije su pokazale da korišćenje esencijalnog ulja ruzmarina kao aromaterapijskog tretmana može biti od pomoći za poboljšanje rezultata ispita kod učenika i kognitivnih performansi kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću. Kada se koristi kao deo tretmana aromaterapijske masaže, takođe može pomoći u otklanjanju nervnog bola i poboljšanju kvaliteta života kod ljudi sa dijabetesom.
Iako su ovi rezultati ohrabrujući, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumelo kako aromaterapija ruzmarinom može imati koristi za zdravlje.
Kognitivne prednosti
Neke studije sugerišu da uzimanje ruzmarina može imati koristi i za kognitivno zdravlje. Na primer, studija iz 2018. pokazala je da voda za piće koja sadrži ekstrakt ruzmarina ima blagotvorne efekte na kognitivne performanse kod zdravih odraslih osoba. Druga, starija studija, iz 2013. ukazuje na to da bi ekstrakt lista ruzmarina mogao da leči i spreči demenciju.
Treća studija iz 2012. godine, pak, pokazala je da ruzmarin može poboljšati kognitivne funkcije kod starijih ljudi. Potrebno je više istraživanja da bi se istražila ova potencijalna veza.
Poboljšanje raspoloženja i sna
Ograničeni dokazi sugerišu da visoke doze dodataka ruzmarina mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i kvaliteta sna kod zdravih odraslih osoba. Mala studija iz 2017. pokazala je da je uzimanje doze od 1.000 mg ruzmarina dnevno tokom jednog meseca pomoglo u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije i poboljšanju kvaliteta sna kod studenata u poređenju sa placebom.
Upozorenja o ruzmarinu
Iako je jedenje ruzmarina i korišćenje esencijalnog ulja ruzmarina kao aromaterapije bezbedno i može ponuditi nekoliko zdravstvenih koristi, ne bi trebalo da uzimate velike doze dodataka ruzmarina ili eteričnog ulja bez prethodnog razgovora sa lekarom ili zdravstvenim radnikom. Suplementi ruzmarina imaju potencijal da izazovu neželjene efekte i interakciju sa određenim lekovima.
Ako ste trudni ili dojite, imate zdravstveno stanje ili uzimate jedan ili više lekova, izbegavajte suplemente ruzmarina osim ako to nije posebno predložio kvalifikovani zdravstveni radnik. Iako je upotreba ruzmarina u kulinarstvu bezbedna, uvek treba da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što isprobate nove dodatke ili tretmane.
(Telegraf.rs)