Šta je sinusna glavobolja?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako su veoma bolne i uporne, na sreću, postoje opcije lečenja koje mogu da vam pomognu da ublažite ovu nelagodnost

Foto: Shutterstock

Sinusna glavobolja je vrsta glavobolje koja uzrokuje bol i pritisak u prednjem delu glave i lica, zahvaljujući zapaljenju u sinusnim prolazima koji se nalaze iza strukture lica.

Iako su veoma bolne i uporne, na sreću, postoje opcije lečenja koje mogu da vam pomognu da ublažite ovu nelagodnost.

Najprimetniji simptomi kod sinusne glavobolje je umeren do jak bol u predelu sinusa, na prednjem delu lica u sinusnim šupljinama. To je prostor iza čela, jagodica, mosta nosa i očiju koji pomažu u stvaranju sluzi.

Bol u sinusnoj glavobolji može da bude konstantan, pulsirajući, tup ili oštar, i može da postaje sve jači tokom dana. Može i da se pogoršava samo ako pomerate glavu, sagnete se ili legnete. Pored bola, kako nabraja "Health" često se oseća i pritisak u licu, zagušenje sinusa, curenje ili začepljen nos, suzne oči, crvenilo ili otok oka. Nekima čak i krvari nos, a zna da se pojavi i groznica.

Ovi simptomi mogu da budu lokalizovani na jednoj strani ili delu lica ili podjednako da utiču na obe strane lica.

Foto: Freepik/yanalya

Ljudi često zamene sinusnu glavobolju sa migrenom. Simptomi sinusne glavobolje kao što su bol, pritisak i kongestija mogu biti prilično slični nekim simptomima migrene, ali postoji nekoliko ključnih razlika. Pogotovo što migrena obično dolazi sa mučninom, povraćanjem i nelagodnošću zbog jakog svetla ili glasnih zvukova. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se lekaru za tačnu dijagnozu.

Šta uzrokuje sinusnu glavobolju?

Sinusna glavobolja se razvija kada se tkivo koje oblaže sinusne šupljine upali. Ova upala je poznata kao rinosinuzitis i najčešće se dešava sa infekcijom sinusa. Kako se tkivo unutar sinusa upali, sluz se povećava. Zarobljeni vazduh u sinusima može izazvati bolan pritisak, što dovodi do sinusne glavobolje.

Ovu glavobolju mogu da uzrukuju i druge infekcije, poput obične prehlade ili neke druge respiratorne bolesti, alergije, iritansi životne sredine, pa čak i polipi u nosu.

Kako se dijagnostikuje?

Mnoge sinusne glavobolje su zapravo pogrešno samodijagnostikovane - što znači da ponekad ono što mislite da je možda sinusna glavobolja zapravo može biti druga vrsta glavobolje ili stanja. Stoga je najbolje da vas pregleda lekar koji će vam postaviti pitanja o simptomima i istoriji bolesti.

Dijagnostički testovi kojima se utvrđuje da li je u pitanju sinusna glavobolja uključuju pre svega, ispitivanje sinusa. Lekar obično prstom tapka po području sinusne šupljine da utvrdi da li ste osetljivi i uz pomoć malog laganog alata gleda kroz nos da li je unutrašnjost sinusa otekla. Takođe se uzima i bris sluzi koji se testira na bakterije, ili pak na gljivice, ako se sumnja na infekciju sinusa.

Kompjuterska tomografija ili magnetna rezonanca mogu da ponude bolji pregled unutar sinusnih šupljina kako bi se isključili ozbiljniji problemi kao što su blokade, tumori ili krvarenje oko mozga. Lekar će takođe želeti da isključi da li su možda i alergije krivac za simptome sinusne glavobolje kao što su bol i začepljenost nosa.

Foto: Shutterstock

Lečenje sinusne glavobolje

Pre nego što počnete sa bilo kojim tretmanom kod kuće, važno je da budete sigurni da li je ono što doživljavate zapravo sinusna glavobolja, a ne drugi oblik glavobolje ili bolesti.

Opcije lečenja koje ublažavaju nelagodnosti sinusne infekcije - a posebno intenzivne glavobolje koja je prati, uglavnom su antibiotike na recept (za bakterijsku infekciju sinusa), dekongestive, antihistaminike (ako je uzrok alergija), parenje nosnih prolaza, izbegavanje bilo kakvih alergena, nekad i operaciju uklanjanja polipa ili blokada (u teškim slučajevima).

Glavobolja i bol u licu trebalo bi da se povuku u roku od nedelju dana nakon što simptomi sinusne infekcije počnu da se smanjuju ili nakon uspešne kure antibiotika. Ali, ako i nakon toga primetite da osećate bol, obavezno ponovo posetite lekara.

Kako sprečiti sinusnu glavobolju

Većina sinusnih glavobolja je rezultat rinosinuzitisa, pa je ključ prevencije u održavanju sinusa zdravim. Stručnjaci preporučuju da se koristi fiziološki sprej za nos za čišćenje nosnih prolaza i smanjenje otoka, da se izbegavaju bilo kakvi alergeni i drugi okidači, pa i da se, po potrebi, isprobaju različiti antihistaminici ili dekongestivi koji se uzimaju bez recepta.

Preporučeno je i korišćenje ovlaživača vazduha u domu, posebno u spavaćoj sobi. Savetuje se da osoba bude uvek hidrirana i da dovoljno spava kako bi pomogla telu da se bori protiv infekcija. Tople obloge i kape na području sinusa su se pokazale veoma korisne i važno je redovna higijena ruku kako bi se izbegao prenos klica, posebno tokom sezone prehlade i gripa.

(Telegraf.rs)