7 mogućih razloga zašto se pojačano znojite noću: Iako je ova pojava obično lako rešiva, ne ignorišite je

Vreme čitanja: oko 5 min.

Iako su neki razlozi zbog kojih se znojite u snu normalna reakcija vašeg tela na okruženje, postoje i oni trenuci kada to može da bude i simptom nekog zdravstvenog problema

Foto: Shutterstock

Svako ko se probudio u vlažnom čaršavu i u mokroj pidžami, zna da to nije nimalo prijatan osećaj. A ukoliko ste shvatili da se ozbiljno znojite u snu iz noći u noć, verovatno tražite i odgovore - zašto?

Dobra vest je da je najčešće u pitanju normalan i logičan odgovor tela na određene situacije i da je uzroke moguće rešiti. Ako je noćno znojenje povremeno, to ne bi trebalo da bude zabrinjavajuće, i verovatno može da se reši jednostavnim prilagođavanjem okruženja za spavanje ili ponašanja.

Ipak, iako su neki razlozi zbog kojih se znojite u snu normalna reakcija vašeg tela na okruženje, postoje i oni trenuci kada to može da bude i simptom nekog zdravstvenog problema. Ako buđenje natopljeno znojem postaje uobičajena stvar, čak i nakon što prilagodite sve faktore koji mogu da ga izazovu,  ne oklevajte da razgovarate sa lekarom, posebno ako ste primetili i druge promene u svom zdravlju.

Pre toga razmotrite neke od sledećih razloga noćnog znojenja.

Foto: Shutterstock

Toplota i vlažnost

Ako vam je okruženje za spavanje previše toplo, vaše telo će se znojiti dok spavate. Možda zvuči očigledno, ali nije uvek lako postići ispravnu temperaturu, zbog čega je važno da pratite sobnu temperaturu i vlažnost da vidite da li je to uzrok znojenja u snu.

- Držite svoju spavaću sobu hladnom, odškrinite prozor ili koristite ventilator - predlaže dr Natali Barnet, neurogenetičar i potpredsednik kliničkih istraživanja kompanije Nanit za tehnologiju spavanja.

Sve - od vaše pidžame, posteljine do vremena - utiče na temperaturu vašeg okruženja za spavanje.

- Naša telesna temperatura varira tokom cele noći - što znači da ste možda dovoljno hladni u jednom trenutku, a da se znojite u drugom - ističe i dr Čester Vu, psihijatar i lekar za medicinu spavanja.

Izbor tekstila

Obratite pažnju i na spavaću odeću i posteljinu.

- Ne želite da se previše oblačite i obavezno izaberite tkanine koje propuštaju vazduh i vlagu i za posteljinu i za pidžamu - poručuje Barnet.

Izbegavajte tkanine kao što su poliester, najlon i pamuk i umesto toga se držite vune, lana, bambusove viskoze, liocela i konoplje. Pobrinite se da vaša ćebad i čaršavi odgovaraju godišnjem dobu i razmislite o tome da zamenite jorgan u zavisnosti od vremena.

Alkohol pre spavanja

Noćna čašica, koja vam može da vam pomogne da se opustite, možda je zapravo i uzrok što ste budni noću i što se znojite više nego obično.

- Alkohol povećava broj otkucaja srca i opušta disajne puteve, što otežava disanje – i jedno i drugo može da poveća telesnu temperaturu, zbog čega se znojite - upozorava Vu.

Foto: Shutterstock

Alkohola takođe utiče na nervni sistem i izaziva reakciju krvnog pritiska, otkucaja srca i telesne temperature, što bi moglo da izazove  oslobađanje znoja.

- Pokušajte da zamenite svoje noćno piće za drugačiji umirujući napitak poput čaja, mleka od kurkume ili kiselog soka od trešanja, i vidite da li vam to pomaže - savetuje Barnet.

Stres i anksioznost

Ako nijedan od gore navedenih uzroka nije faktor u vašem životu, ali se iznenada znojite u snu više nego obično, proverite nivo stresa i anksioznosti.

- Kada ste pod velikim stresom, vaš mozak reaguje, izazivajući fiziološke promene u telu, povećavajući broj otkucaja srca i oslobađajući hormone. Ovi odgovori mogu da dovedu do povećanog znojenja - kaže Barnet za "Byrdie".

Znojenje izazvano stresom može da se desi i utoku dana i noću. Mnogi ljudi bi mogli to da primete, recimo, pre intervjua za posao ili važne prezentacije na poslu.

- Pokušaj da izdvojite malo vremena da se smirite pre spavanja bi trebalo da pomogne da smanjite nivo stresa i znojenja. Male promene, kao što je smanjenje vremena provedenog ispred ekrana pre spavanja i integrisanje nekih umirujućih rituala u vašu noćnu rutinu, mogu vam doprinesu da spavate bez znojenja od stresa.

Vu takođe upozorava da stres može da izazove noćne more i napade panike u snu, što može da dovede do prekomernog znojenja.

Neželjeni efekti lekova

Neki lekovi mogu da dovedu do pojačanog znojenja kao neželjenog efekta. Ovo posebno može da se dogoditi sa antidepresivima ili lekovima za dijabetes. Dr Vu naglašava da su tu i lekovi protiv bolova i neki dijetetski suplementi, poput kalcijuma i niacina.

- Ako verujete da lek koji uzimate dovodi do pojačanog noćnog znojenja, trebalo bi da kontaktirate svog lekara da vam prilagodi dozu ili proceni alternative - poručuje Barnet.

Hormonalne fluktuacije

Hormonske promene mogu biti značajan uzrok noćnog znojenja.

- Ako prolazite kroz menopauzu ili čak zbog hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa, možda ćete osetiti pojačano znojenje - kaže Barnet i predlaže da, kako biste se ohladili, pokušate da otkrijete svoje ekstremitete, kao što su stopala i vrat, ili stavite hladnu krpu na glavu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Annebel van den heuvel / Alamy

Talasi vrućine su uobičajeni simptomi menopauze uzrokovan promenom nivoa hormona. Mogu da se dese u bilo koje doba dana i noći, i obično traju nekoliko minuta, ostavljajući vas vrućim, crvenim i oznojenim.

- Žene takođe mogu da iskuse navale vrućine i u prelaznom periodu perimenopauza, i tokom trudnoće ili nakon rođenja - podvlači Vu.

Medicinska stanja

Ako vam se čini da ništa od gore navedenog ne uzrokuje vaše noćno znojenje, razmotrite svoju medicinsku istoriju ili razgovarajte o problemu sa lekarom, jer određena medicinska stanja mogu da uzrokuju da se znojite više nego obično.

- Jedan od mogućih uzroka, iako veoma redak, je poremećaj znojenja koji se zove hiperhidroza, koji dovodi do toga da vaše telo proizvodi prekomerno znojenje iz nepoznatih razloga - upozorava Barnet i dodaje: - Ovo nije ozbiljno stanje, ali može da bude frustrirajuće.

Druga stanja koja mogu da izazovu znojenje uključuju hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi), poremećaje hormona kao što su hipertireoza (preterano aktivna štitna žlezda), bakterijske infekcije, gastroezofagealna refluksna bolest, autoimuni poremećaji kao što je reumatoidni artritis, neurološka stanja i neki kanceri, poput leukemija i Hočkinov limfom.

Noćno znojenje je takođe čest simptom opstruktivne apneje u snu, poremećaja sna koji uzrokuje opuštanje disajnih puteva i zaustavljanje disanja tokom spavanja. Ako se probudite sa kratkim dahom ili kao da ste na trenutak prestali da dišete, ključno je da posetite svog lekara.

(Telegraf.rs)