Hipertenzija može da utiče na učenje, planiranje i donošenje odluka: Revolucionarni rezultati studije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U studiji su prvi put identifikovana specifična mesta u mozgu koja su potencijalno uzročno povezana sa visokim krvnim pritiskom i kognitivnim oštećenjem

Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak može da izazove promene u mozgu koje mogu da dovedu do oštećenja kognitivnih sposobnosti, prenosi britanski Express.

Veza između visokog krvnog pritiska i kognitivnog pada primećena je i ranije, ali nova studija otkriva kako su oni povezani. Studija objavljena u časopisu European Heart Journal identifikovala je specifične delove mozga koji su pogođeni povećanim krvnim pritiskom.

- To uključuje područja koja se nazivaju putamen i specifične regione bele materije - rekao je profesor Tomas Guzik.

- Mislili smo da bi ova područja mogla da budu mesta gde visok krvni pritisak utiče na kognitivne funkcije, kao što su gubitak pamćenja, veštine razmišljanja i demencija. Kad smo proverili naše nalaze, proučavajući grupu pacijenata u Italiji koji su imali visok krvni pritisak, otkrili smo da su delovi mozga koje smo identifikovali zaista pogođeni.

Prema rečima profesora Guzika, oštećenje devet različitih regija mozga povezano je sa visokim krvnim pritiskom i kognitivnim padom.

Ove oblasti mozga su uključene u sposobnost učenja, planiranje zadataka, donošenja odluka i emocionalnu regulaciju. Visok krvni pritisak je takođe smanjio volumen moždanog tkiva kod učesnika.

Za istraživačku studiju, tim je želeo da istraži da li je visok krvni pritisak prouzrokovao strukturno oštećenje mozga ili je to bilo slučajno.

Da bi to uradili, istraživači su koristili tehniku pod nazivom "mendelijanska randomizacija". Profesor Guzik je objasnio da ona funkcioniše tako što se koriste genetske informacije. Zatim se istražuje da li postoji veza između gena koji predisponiraju viši krvni pritisak i ishode.

Foto: Freepik.com

- U našoj studiji, ako je gen koji uzrokuje visok krvni pritisak takođe povezan sa određenim moždanim strukturama i njihovom funkcijom, onda to sugeriše da bi visok krvni pritisak zaista mogao da uzrokuje disfunkciju mozga na toj lokaciji, što dovodi do problema sa pamćenjem, razmišljanjem i demencijom - dodao je profesor Guzik.

Koautor istraživanja dr Mateus Sedlinski kaže da su u studiji prvi put identifikovana specifična mesta u mozgu koja su potencijalno uzročno povezana sa visokim krvnim pritiskom i kognitivnim oštećenjem.

Identifikovanje specifičnih regija mozga pogođenih visokim krvnim pritiskom moglo bi da otvori put za personalizovane tretmane.

Zdravstveni rizici visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija su vrednosti od 140/90 mmHg ili više, po britanskoj Nacionalnoj službi za zdravlje.

Foto: Pixabay

Očitavanja krvnog pritiska između 120/80 mmHg i 140/90 mmHg mogu značiti da ste u opasnosti od razvoja visokog krvnog pritiska ako ne preduzmete korake da svoj krvni pritisak držite pod kontrolom.

Postoje brojni zdravstveni rizici povezani sa visokim krvnim pritiskom, uključujući vaskularnu demenciju. Dodatni zdravstveni rizici uključuju bolest srca, srčani udar, perifernu arterijsku bolest, aneurizmu aorte i oboljenje bubrega.

(Telegraf.rs)