Da li volite rotkvice? Evo zašto ćete poželeti odmah da ih pojedete

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo malo povrće može da ima prilično impresivan uticaj na vaše zdravlje

Foto: Pixabay

Verovatno ste već probali rotkvice u salatama ili ste ih odvojeno grickali kao užinu. Postoji stvarno mnogo načina da uživate u ovom hrskavom, osvežavajućem povrću, ali i nekoliko veoma dobrih razloga da ih jedete daleko češće nego što to već činite.

Rotkvice su povrće iz porodice krstaša, iste porodice biljaka kao što su kelj ili brokoli, a nude neke potencijalno impresivne zdravstvene prednosti ako ih jedete.

Kako navodi Health, ovo su četiri glavna razloga zašto da ih uključite u obroke i grickalice:

Nisko kalorične, a pružaju niz hranljivih materija

Jedna porcija sirovih rotkvica ima manje od 20 kalorija i samo četiri grama ugljenih hidrata, a skoro dva grama vlakana, skoro gram proteina i nula masti. Šolja isečenih rotkvica obezbeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom C koji podržava imunitet. Uz to ima i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Sadrže jedinjenja koja štite zdravlje

Kao član superhrane porodice krstaša, rotkvice sadrže prirodne supstance koje sadrže sumpor. Istraživanja su otkrila da ova jedinjenja smanjuju upalu, štite ćelije od agenasa koji izazivaju rak i ometaju rast ćelija raka.

Foto: Shutterstock

Jedinjenja u rotkvicama su takođe pokazala antibakterijsku aktivnost, uključujući i bakterije Helicobacter pilori, koje su povezane sa čirevima i rakom želuca.

Sarži antioksidanse koji mogu da pomognu u borbi protiv raka

Zaista se pokazalo da antioksidansi igraju ulogu u smanjenju upale i zaštiti ćelija od oštećenja kako bi se sprečilo prevremeno starenje i bolesti. U sveobuhvatnom pregledu objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su primetili da rotkvice, koje se koriste u narodnoj medicini od davnina, pružaju nekoliko vrsta antioksidanata. Oni se nalaze u jestivom korenu povrća, kao i u klicama, semenu i lišću.

Naučnici veruju da prirodna jedinjenja mogu pomoći u zaštiti od određenih karcinoma, uključujući rak grlića materice, dojke, prostate, debelog creva, jetre i pluća.

Mogu da štite od dijabetesa

Kako studije predviđaju da će se do 2060. broj odraslih Amerikanaca kojima će biti dijagnostikovan dijabetes utrostručiti, svaka pomoć je dobro došla. Iako konzumiranje više rotkvica samo po sebi neće negirati rizik, istraživanja pokazuju da postoji korisna veza između ovog povrća i bolesti.

Istraživanje je uključivalo sok od korena rotkvice, ekstrakt i klice, a istraživači su primetili da su zaštitni efekti verovatno povezani sa sposobnošću povrća da poboljša antioksidativni odbrambeni mehanizam tela i pozitivno utiče na promene glukoze izazvane hormonima.

Čini se da rotkvice takođe smanjuju apsorpciju glukoze u crevima i podstiču unos glukoze, što snižava nivo šećera u krvi.

Ne zaboravite daikon rotkvice

Daikon rotkvice su mnogo veće i duže, potiču iz Kine i Japana, mogu da budu sferične, duguljaste ili cilindrične i imaju belo, roze ili ljubičasto meso.

Kao i naša, domaća rotkvica, i ova sorta je nisko kalorična, sa oko pet grama ugljenih hidrata, dva grama vlakan i jednim gramom proteina po porciji.

Jedna daikon rotkvica od 15 centimetra sadrži skoro 125 odsto dnevne vrednosti vitamina C, koji podržava zdravlje kože i pomaže u proizvodnji kolagena. Takođe obezbeđuje i preko 20 odsto dnevne vrednosti za kalijumom, koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska i funkcije nerava i mišića.

Uživanje u rotkvicama

Možda mislite da je salata jedini način da uživate u rotkvicama. Ali tradicionalne crvene i daikon rotkvice mogu se jesti i sirove i obrađene. Možete jesti i zelenilo. Lišće od rotkvica se obično jede u Koreji, a istraživanja kažu da može da ima i dejstvo protiv gojaznosti.

Mogu da se pirjaju ili prže, dodaju sirove u salate ili pesto. Možete i da ih kuvate i pečete na roštilju, ili, konačno, da ih ukiselite kao turšiju. Uživajte u rotkvicama na bilo koji način na koji želite da steknete mnoge zdravstvene prednosti, ali ih jedite umereno da biste sprečili pad šećera u krvi i izbegavajte ih ako ste imali kamen u žuči.

(Telegraf.rs)