Njeni roditelji su bili ubeđeni da ima samo grip: Nakon nekoliko dana u bolnici umrla je od sepse

Vreme čitanja: oko 3 min.

U roku od 12 sati od odvođenja u bolnicu, Loren je ocenjena kao kritično bolesna i smeštena je u intenzivnu terapiju. Sara je napisala da se stanje njene ćerke stabilizovalo u narednih nekoliko dana i da nije sumnjala da će joj biti bolje

Foto: Pixabay

Roditelji 13-godišnje devojčice koja je umrla od sepse pošto se razbolela od, kako su mislili, prehlade, podižu svest o stanju opasnom po život.

Loren Menzis je bila tipična zdrava 13-godišnja devojčica, rekla je njena majka Sara. Dana 4. decembra 2019. Loren je bila bolesna kod kuće nakon što je razvila nešto što je izgledalo kao obična prehlada. Kako je Sara rekla, nije bila previše zabrinuta.

- Bilo joj je dovoljno dobro da krene u školu sledećeg dana, iako ne 100 odsto - napisala je Sara u objavi na blogu.

Međutim, sledećeg dana, Sara je rekla da se probudila u pet ujutru zbog ćerke. Loren je ponovo imala slobodan dan u školi i Sara je mislila da to nije ništa drugo do stomačni virus. Tokom tog dana, Loren je razvila neke alarmantne simptome kao što su ubrzano disanje i konfuzija i njena majka ju je odvezla na odeljenje hitne pomoći.

- Trijažna sestra je posumnjala na sepsu, date su joj tečnosti i antibiotici, a zatim je prebačena u obližnju bolnicu sa pedijatrijskim odeljenjem - rekla je Sara.

- Lorenino mentalno stanje izgledalo je kao da se ruši i ona je odbijala ili se borila protiv tretmana koji je dobijala. Doneta je odluka da joj se da sedativ.

U roku od 12 sati od odvođenja u bolnicu, Loren je ocenjena kao kritično bolesna i smeštena u intenzivnu terapiju. Sara je napisala da se stanje njene ćerke stabilizovalo u narednih nekoliko dana i da nije sumnjala da će joj biti bolje.

- Količina intervencije za spasavanje života koja joj je bila potrebna je neznatno smanjena. Sve je izgledalo kao mali, bebi koraci u pravom smeru. Fizioterapeutkinja je došla i pokazala mi kako da radim vežbe rukama i nogama. Rekli su da će to izbeći ukočenost kada se probudi. Kasnije sam radosno ponovila tu formulaciju svom mužu. Te noći sam legla u krevet razmišljajući o vežbama koje sam mu pokazala za Loren i kako ću ih raditi kada odem da je vidim ujutru.

Ali kada je Sara otišla da poseti Loren sledećeg dana, znala je da nešto nije u redu. Ušavši u sobu Sara je primetila da je Loren stavljena na novu mašinu za ventilaciju.

- Najgora stvar je bila buka. Mašina je bila veoma bučna, skoro je zveketala. Zbog toga su joj se grudi pomerale gore-dole prilično nasilno. Loren više nije izgledala kao da mirno spava. Bilo je bolno i očigledno da se njeno stanje pogoršalo u odnosu na prethodnu noć.

Manje od nedelju dana nakon što je primljena u bolnicu ona je preminula.

- Kada sam se vratila u Alder Hei da vidim konsultante, moja glavna pitanja su se odnosila na to kada je došlo do sepse. Nisu mogli da mi kažu. Jedno od njenih pluća bilo je potpuno uništeno, ali nije kašljala, što je znak kako su se stvari brzo desile. Takođe, njeno srce, koje bi se kod ovakve plućne infekcije normalno pomerilo nalevo, ostalo je na mestu. Sve ovo mi je pokazalo koliko su se brzo napadi sepse dešavali, ali ne i kada je bio početak. Kada se njena bolest promenila od gripa A i postala sepsa? Da li je to bilo kasnije kada sam došla kući sa posla i proverila da li ima osip, razgovarala sa njom o tome kako se oseća, a zatim poslala poruku prijateljici da joj kažem da je dobro i da sam samo bila majka koja se previše brine - piše Sara na svom sajtu "Laurensmom.com".

U protekle tri godine njena porodica je postavila za zadatak da podigne svest o sepsi i tome kako ona često može biti "skriveni ubica". Oni prikupljaju novac u akciji prikupljanja sredstava koju je organizovala Sara, koja je napisala da će se njen muž Kris takmičiti u nizu triatlona tokom godine.

Novac se prikuplja za britansku dobrotvornu organizaciju "Sepsis Research".

- Sepsa uništava toliko mnogo života da se neprimećeno uvlači i nanosi neopisivu štetu od postsepsičnog sindroma, gubitka udova i smrti. Potrebno je ne samo više svesti, već i više istraživanja kako bi se pomoglo ne samo u lečenju sepse, već i o dugoročnim efektima.

(Telegraf.rs)