Carski rez žele skoro sve žene: Doktorka objašnjava kad se odustaje od prirodnog porođaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni porođaj je lakši za oporavak i uvek je prvi izbor akušera dokle god su bezbedne i mama i beba

Foto: Shutterstock

U Srbiji se više od 30 odsto porođaja završi takozvanim carskim rezom, a taj način trebalo bi da se primenjuje samo onda kada je neophodno, jer ne može da bude zamena za porođaj prirodnim putem.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnila je da se mora imati u vidu da je u porodilištima koja su na tercijarnom nivou, poput GAK „Narodni front“ ili „Višegradska“, normalo da ima više carskih rezova.

To su, podsetila je prof. Mitrović Jovanović, specijalizovane univerzitetske klinike u koje dolaze najkomplikovanije trudnoće koje same po sebi imaju veću učestalost carskog reza kao načina završetka porođaja.

- Veliki broj trudnoća mora da se završi sa 30, 31 ili 32 nedelje zbog različitih komplikacija, stanja majke ili stanja ploda. U takvim uslovima ne puštamo prirodni vaginalni porođaj, već radimo carskim rezom - istakla je prof. dr Mitrović Jovanović za RTS.

Medijski napisi o tome kako su se neke slavne ličnosti porodile carskim rezom ili trend da se bira datum porođaja stvorili supredrasude kod žena da je to bolji način porođaja.

S druge strane, podaci govore da je smrtnost žena koje se porode carskim rezom osam puta veća nego u slučaju onih koje su se porodile prirodnim putem.

- Vrlo često, koliko god mi predočimo prednosti prirodnog porođaja, žene su u startu bliže odluci da bi to trebalo da bude carski rez - rekla je prof. Mitrović Jovanović i dodala da žene žele porođaj carskim rezom čak i kada im naglasi da se princeza od Velsa, Kejt Midlton, tri puta porodila prirodnim putem.

Carski rez je ozbiljna hirurška intervencija. Ukoliko se radi o planiranom carskom rezu,  insistira se na tome da se radi u regionalnoj, spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji. Razlog je u potpunosti opravdan: tako će mama odmah po rođenju moći da vidi bebu i da na taj način ostvari prvi kontakt, koji izostaje kada se carski rez radi u opštoj anesteziji.

Foto: Shutterstock

Ali, kako je objasnila prof. dr Mitrović Jovanović, u slučaju hitnog akušerstva, kad je ugrožen život majke ili deteta, onda se carski rez izvodi u opštoj anesteziji.

- U principu, prirodni porođaj je lakši za oporavak, majka može da se bavi detetom, može da ustane posle par sati čime se smanjuje rizik od embolije i tromboza. Kod carskog reza mora da se ispoštuje procedura. Uvek smo na strani prirodnog porođaja, dokle god su bezbedne i mama i beba - istakla je prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Prirodni porođaj traje nekoliko sati i za to vreme plod se priprema za „izlazak u ovaj svet“ i dolazi do postepene kolonizacije tokom prolaska kroz porođajni kanal, kako u respiratornom, tako i u digestivnom sistemu.

- Po nekim studijama, deca koja su rođena carskim rezom imaju mnogo veću učestalost autoimunih oboljenja, različitim bronhitima, astmom u detinjstvu, problema sa gojaznošću u kasnijem životu, jer gastrointestinalni trakt nije naseljen optimalnim mikroorganizmima - navela je prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Video: Mirković: Carski rez ne može da bude zamena za prirodni porođaj

(Telegraf/RTS)