Nova studija povezuje zamene za šećer sa srčanim oboljenjima: Evo šta treba da znate
Eritritol ima određenu ulogu u zgrušavanju krvi, a konzumiranje velike količine može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara u roku od par dana
Eritritol je zamena za šećer koji se nalazi u niskokaloričnoj hrani i pićima. Nova istraživanja, međutim, sugerišu da ovo jedinjenje može da ima neočekivanu vezu sa srčanim oboljenjima.
Studija objavljena u Nature Medicine, sugeriše da eritritol ima određenu ulogu u zgrušavanju krvi, a konzumiranje velike količine može da poveća rizik i to za svega dva dana ili više nakon toga.
Iako ova veza nije konačno utvđena, stručnjaci za TODAY.com upozoravaju da je važno da se pripazi koliko eritritola — i drugih zamena za šećer — redovno konzumirate.
Šta je eritritol?
Eritritol je ono što je poznato kao redukcioni šećer ili šećerni alkohol. Doktor Stenli Hejzen, predsednik odeljenja za kardiovaskularne i metaboličke nauke u Lerner istraživačkom institutu i šef odseka za preventivnu kardiologiju na Klivlendskoj klinici objašnjava da je po ukusu veoma sličan šećeru, ali da se iz njega ne dobijaju kalorije.
- U pitanju je posebno popularan zaslađivač jer se prilikom kuvanja ponaša kao šećer, slično steviji, suvom voću i drugim šećernim alkoholima - objašnjava stručnjak.
Naša tela takođe proizvode eritritol kao odgovor na visoke nivoe glukoze, nadovezuje se dr Suzi Sviters, profesorka na odeljenju psiholoških nauka Univerziteta Purdue. Eritror obično ostaje u našim ćelijama i pomaže pri stvaranju energije, ali nešto od toga "procuri" i u krvotok, zbog čega različiti ljudi imaju različite nivoe eritritola u cirkulaciji u svojim telima.
Eritritol se takođe nalazi u nekim prirodnim namirnicama, poput lubenice i pojedine fermentisane hrane, ali u mnogo manjim količinama nego što bi pronašli u veštački zaslađenom piću ili desertu.
Neželjeni efekti eritritola i uticaj na srce
- Razlog zašto su šećerni alkoholi toliko korisni kao alternativni zaslađivači je taj što ih naša tela ne metabolišu posebno dobro - objašnjava Sviters: - Mi ih konzumiramo, a zatim ih izlučujemo. A pošto ih ne metabolišemo, od njih ne dobijamo nikakvu energiju niti kalorije.
To, međutim, dovodi do "gastrointestinalnog stresa" koji neki ljudi mogu da osete nakon uzimanja velike količine hrane ili pića koja sadrže šećerne alkohole. Eritritol može da izazove nadimanje, iritaciju creva i dijareju.
Pomenuta studija otkrila je snažnu vezu između eritritola i rizika od srčanog i moždanog udara. U prvom delu studije, istraživači su pogledali rezultate testova krvi od oko 1.100 pacijenata koji su bili podvrgnuti proceni srčanog rizika i otkrili da su učesnici sa povišenim nivoima eritritola u krvi češće imali srčane probleme tokom trogodišnjeg perioda.
Istraživači su potom sproveli ciljane analize na 2.100 učesnika u SAD i 830 u Evropi, od kojih su svi bili podvrgnuti srčanim procenama zbog mogućih srčanih problema, a potom sproveli laboratorijske studije i otkrili da eritritol može da izazove aktivnost trombocita (što dovodi do zgrušavanja krvi) kod miševa.
Konačno, istraživači su grupi od osam zdravih dobrovoljaca dali piće koje je sadržalo eritritol i dva dana nakon toga uočili zapanjujuće visoke nivoe eritritola u njihovim telima.
Sve ukupno, nalazi studije ukazuju na značajnu povezanost između eritritola i povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara i smrti. Takođe ukazuju i da jedenje ili pijenje eritritola može direktno da poveća rizik od krvnih ugrušaka već u prvim danima nakon konzumiranja proizvoda.
Stručnjaci stoga predlažu da ograničite količinu veštački zaslađenih prooizvoda koji sadrže eritrol, kako bi izbegli te moguće gastrointestinalne probleme, dok bi potpuno izbacivanje eritrola onima koji već imaju poznate faktore rizika za krvne ugruške ili srčane bolesti.
(Telegraf.rs)