"Mislila sam da su moje modrice posledice sportske povrede": Onda je saznala bolnu istinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek kad je najstarije dete odvela na lekarski pregled, pitala je lekara zbog čega se modrice ne povlače; ubrzo je dobila dijagnozu koja joj je promenila život

Foto: Facebook/Lynsey Gregory

Kad je 2019. primetila čudne modrice na svom telu, Lindzi Gregori (38) je pomislila da su one posledica udaraca tokom igranja netbola, piše "The Sun".

- Udarac u ruku ili nogu tokom utakmice odmah je rezultovao modricama - kaže Lindzi.

- Bile su veoma tamne, ali me nisu zabrinjavale. Jednostavno, o njima nisam ni razmišljala, verujući da će nestati.

Ipak, ni nedelju dana posle utakmice na kojoj je Lindzi “zaradila” modrice, one se nisu povukle. Tek kad je odvela svog sina Tea na lekarski pregled, odlučila je da pita lekara zašto se njene modrice ne povlače.

Posle urađene analize krvi usledio je neuobičajeni poziv; lekari iz službe hitne pomoći insistirali su da hitno dođe na transfuziju.

Foto: Facebook/Lynsey Gregory

Dok je bila pod medicinskim nadzorom, Lindzi je odgovarala na brojna pitanja. Lekare je pre svega interesovalo da li ima noćno znojenje i da li je nedavno počela da kašlje.

Odgovori na oba pitanja bili su potvrdni, ali je Lindza imala, činilo joj se, logično opravdanje: verovala je da je njen sin doneo virus, zbog čega je i ona počela da kašlje, a noćno znojenje pripisivala je činjenici da je zbog bebe grejanje u kući non-stop bilo uključeno.

Lekari su obavili neophodne analize i ustanovili da Lindzi boluje od akutne limfoblaste leukemije, retke vrste agresivnog karcinoma koji najčešće pogađa decu, ali može da se javi i kod odraslih.

Simptomi su uzrokovani nedostatkom zdravih krvnih zrnaca i u početku se pojavljuju sporadično, pre nego što postanu ozbiljni.

Posle 100 dugih dana hemioterapije, višestrukih transfuzija krvi i transplantacije matičnih ćelija Lindzi se, na sreću, izlečila.

Foto: Facebook/Lynsey Gregory

Tokom boravka u bolnici redovno je slala fotografije i poruke svom sinu Teu kako bi mu pomogla da razume šta se događa.

Poruke je kasnije pretočila u knjigu za decu “Mama ide u bolnicu”, pomažući drugim porodicama sa malom decom koje su u istoj situaciji u kojoj se i Lindzi našla.

(Telegraf.rs)