Kristina Eplgejt se bori sa multiplom sklerozom: Napredak ove bolesti varira od pojedinca do pojedinca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je takođe nagovestilo njeno povlačenje iz glume nakon što je detaljno opisala pogoršanje simptoma multiple skleroze

Foto: Tanjug/AP

Kristina Eplgejt je krajem februara ove godine prisustvovala možda svojoj poslednjoj glumačkoj dodeli nagrada.

Zvezda serije "Dead to Me" je 2021. godine obelodanila da ima dijagnozu multiple skleroze (MS).

Eplgejt se tokom snimanja poslednje sezone serije "Dead to Me" već uveliko borila sa ovom bolešću, a kako je i sama rekla, njeni simptomi su sve gori.

- Trenutno ne mogu da zamislim da ustanem u pet ujutro i provedem 12 do 14 sati na setu. Nemam to u sebi u ovom trenutku. To je verovatno moja poslednja dodela nagrada na kojoj se pojavljujem kao glumica, tako da je to velika stvar - rekla je ona o dodeli SAG nagrada za "Los Angeles Times" ranije u februaru.

Multipla skleroza je autoimuna bolest u kojoj je napadnut zaštitni omotač koji pokriva nervna vlakna.

Bolest može izazvati pogoršanje ili trajno oštećenje nerava. Pre ove dodele nagrada, Eplgejt je prisustvovala dodeli nagrada "Critics Choice Awards" u Los Anđelesu 15. januara, nakon čega je dobila pregršt negativnih komentara na račun svog izgleda.

Mnogi su komentarisali njen izgled i pripisivali to "lošoj plastičnoj hirurgiji", umesto bolesti sa kojom živi.

Eplgejt je ranije rekla da se od trenutka postavljanja dijagnoze ugojila za 18 kilograma.

Glumica je prisustvovala ceremoniji holivudske Staze slavnih u avgustu 2022, pojavivši se sa pomagalom za hodanje.

- Ovo je prvi put da će me neko videti onakvu kakva jesam - rekla je za "New York Times" uoči pojavljivanja.

Tada se pojavila bosa, rekavši da to čini u čast svih onih koji boluju od iste bolestima, a kojima obuća pogoršava simptome i smeta.

- Dijagnostikovana mi je bolest tokom snimanja serije i nisam znala šta mi se dešava. Nisam mogla da hodam, morali su da koriste invalidska kolica da me nateraju da se spremim, poludela sam dok neko nije rekao: "Treba ti magnetna rezonanca". Saznala sam u ponedeljak posle posla da imam MS, bolest koju ću imati do kraja života - rekla je ona.

U to vreme, snimanje je prekinuto na otprilike pet meseci kada je počela da leči ovu tešku bolest koja utiče na centralni nervni sistem.

Kada se javljaju simptomi MS?

Multipla skleroza najčešće pogađa ljude između 20. i 40. godine života, što znači da je Kristinina dijagnoza postavljena u 49. godini neobična.

Ipak, nije neuobičajeno. Multipla skleroza može da bude dijagnostikovana u bilo kom uzrastu, a napredovanje bolesti varira od pojedinca do pojedinca.

Iako je moguće, dijagnoza MS kasnije u životu ne znači nužno da je pojedinac do tog trenutka živeo bez MS. To može ukazivati na to da su simptomi bili neotkriveni ili zanemareni. Ovo može biti zabrinjavajuće ako pojedinac propusti mogućnosti lečenja kao rezultat nedijagnostikovane MS.

Za Eplgejt, izgleda da se simptomi nisu razvili sve do njenih kasnih 40-ih. U nedavnom intervjuu za "The New York Times", ona je rekla da je odbacila rane znakove tokom snimanja prve sezone filma "Dead to Me", koja je premijerno prikazana 2019. Ti simptomi su se ticali konstantnog umora.

Kako se dijagnostikuje MS?

Ne postoji jedan test za dijagnozu MS. Da bi otkrili bolest, lekari će tražiti znake oštećenja u centralnom nervnom sistemu i znake da ovo oštećenje nije uzrokovano drugim stanjem. Takođe će pogledati da li se šteta dogodila u različitim vremenskim tačkama u životu pacijenta.

Nakon procene pacijentove medicinske istorije, lekari mogu da sprovode neurološke preglede, analize kičmene tečnosti, testove krvi i snimanje kao što je magnetna rezonanca. 

Dobra vest je da postoji nekoliko tretmana za MS koji, kada se daju rano, mogu značajno smanjiti štetu koju izaziva bolest i odložiti njeno napredovanje.

Ovi tretmani su namenjeni osobama sa relapsnom remitentnom MS (RRMS), koja je jedan od tri fenotipa bolesti. RRMS je najčešći oblik bolesti i onaj koji se najviše leči. Ljudi sa RRMS-om mogu iskusiti cikluse simptoma koji se razbuktavaju, a zatim se poboljšavaju, piše Very Well Health.

(Telegraf.rs)