Ove poznate ličnosti su preminule od raka pankreasa: Podmukla bolest koja na početku ne izaziva simptome

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rak pankreasa se veoma teško otkriva, jer je to mali organ koji se nalazi duboko u stomaku i skriven je iza drugih organa

Foto: Profimedia/Getty images/JUSTIN SULLIVAN, Donald Cooper/Alamy, H.F.P.A./Hollywood Archive/Profimedia

Pankreas, odnosno gušterača se nalazi u gornjem delu stomaka, iza trbušne maramice i ispred kičmenog stuba, u nivou prvog lumbalnog pršljena. Rak pankreasa nastaje kada normalne ćelije pankreasa mutiraju i rastu van kontrole.

Rak pankreasa se retko otkriva u ranim stadijumima, kada je najizlečiviji. To je zato što često ne izaziva simptome sve dok se ne proširi na druge organe.

Reč je o veoma opakoj i podmukloj bolesti, koja je usmrtila i mnoge poznate ličnosti u svetu.

Krajem 2011. godine, tačnije 5. oktobra, ceo svet je zatekla vest da je Stiv Džobs, jedan od osnivača i glavni rukovodilac kompanije "Apple" preminuo u 56. godini posle duge borbe sa rakom pankreasa.

Osim njega, i legendarnog Patrika Svejzija je 2009. godine odnela ista bolest. Njegova priča utoliko je tužnija što je, prema pisanjima medija, Svejzi pred smrt imao samo 40 kilograma.

Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Lučano Pavaroti, jedan od najpoznatijih operskih pevara, preminuo je takođe od raka pankreasa 2007. godine, u 71. godini života.

Printskrin: Youtube/Warner Classics

Iako ova bolest češće pogađa muškarce nego žene, "ikona crne Amerike", Areta Frenklin, preminula je 2018. godine od raka pankreasa. Legendarnoj pevačici je 2010. dijagnostikovan rak, a 2017. godine je objavila da se povlači iz sveta muzike.

Harizmatični britanski glumac prepoznatljivog glasa Alan Rikman preminuo je 2016. godine u Londonu od raka pankreasa, piše "Webmd".

Alan Rikman kao Severus Snejp u filmskom serijalu "Hari Poter" / Фото: Profimedia/Warner Bros / Pacific coast news

Pored Arete, od raka pankreasa je preminula i njena koleginica Šeron Džouns u 60. godini.

- S dubokom žalošću objavljujemo da je Šeron Džouns preminula nakon herojske borbe protiv raka pankreasa. Bila je okružena voljenima, uključujući i članove njenog benda Depkings - objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu.

Video: Svetski dan borbe protiv raka: Najvažnija je svest o preventivnim pregledima

(Telegraf.rs)