Kumin je nepravedno zapostavljen začin: Rešava nadutost i topi masne naslage
U kombinaciji sa jogurtom, seme kumina može da bude od koristi ukoliko želite da se rešite viška kilograma
Kumin vodi poreklo iz Indije, koristi se već 5.000 godina i jedan je od najstarijih začina na svetu.
Seme kumina izgleda slično kao seme kima, a preporučljivo je da se koriste samo zreli plodovi. Ima jak miris i specifičan i nametljiv ukus. Najčešće se koristi kao začin za ribu, roštiljska jela i variva. Evo koje dobrobiti donosi organizmu.
1. Odličan diuretik
Kao biljka kumin je dobar za varenje i za eliminisanje viška tečnosti iz organizma. Uz to, stimuliše želudačnu sekreciju, a istovremeno ublažava grčeve i eliminiše gasove iz creva.
2. Topi masne naslage
Konzumiranjem ovog začina ubrzaće se topljenje masnih naslaga ako ga koristite u formi praha ili semena. Najbolje je da ga koristite u kombinaciji sa jogurtom.
3. Rešava problem nadimanja
Često se koristi kao lek protiv nadimanja. Ukoliko vas muči ovaj problem, žvaćite prstohvat semenki kumina nekoliko puta dnevno.
4. Eliminiše zadah
Kumin se može upotrebljavati kao osveživač daha. Kašiku kumina zagrejte u šerpi oko pet minuta, pa dodajte 250 ml vode i ostavite da proključa. Šerpu pokrijte i ostavite da osvežavajuća vodica odstoji pet minuta. Procedite i dok je napitak topao isperite usta.
(Telegraf.rs)