Novo istraživanje otkriva da li je med dobra zamena za šećer

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako kažu stručnjaci, postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima

Foto: Shutterstock, Pixabay

Nije tajna da se šećer treba konzumirati umereno, te mnogi kao zamenu za njega preporučuju med. Ali da li je med zdravija alternativa kao što mnogi smatraju? Šta kaže nauka?

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija, a prenosi "Fox News".

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju istraživanja.

- Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80 odsto šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu. Ako koristite beli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike - rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Kako kaže, u njihovo istraživanju su kombinovali rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao ni triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

- Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno - pojasnio je.

Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

(Telegraf.rs)