Večita dilema: Da li je himalajska so zdravija od morske?

I jedna i druga su zastupljene u domaćinstvima

Foto: Pixabay

Na tržištu imamo široki spektar različitih vrsta soli od kojih su najpopularnije morska i himalajska so.

Himalajska so je vrsta soli ružičaste boje koja se nalazi u blizini planina Himalaja u Južnoj Aziji. Mnogi veruju da je himalajska so zdravija od morske soli, ali da li je to baš tako?

Himalajska so sadrži minerale u tragovima kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum, što kuhinjska so nema. Razlika u sadržaju natrijuma kuhinjske soli u odnosu na himalajsku so je više nego zanemarljiva.

Kako piše "Mashed", obična kuhinjska so ima 581 miligram natrijuma po četvrtini kašičice, a himalajska so ima 388 miligrama natrijuma po istoj količini.

Himalajska so sadrži gvožđe i druge minerale u tragovima. Morska so takođe sadrži neke minerale u tragovima poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Himalajska so može da sadrži minerale u tragovima koje kuhinjska so ne sadrži, a to uključuje:

  • Cink
  • Gvožđe
  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Magnezijum

Sve ovo može da varira u zavisnosti od toga odakle potiče himalajska so. Što je još važnije, otkriveno je da neki uzorci himalajske soli sadrže potencijalno toksične elemente poput arsena, žive i olova, piše "Webmd".

I jedna i druga so imaju svoje dobrobiti, a koju ćete so koristiti zapravo zavisi isključivo od vaših preferencija. Probajte i jednu i drugu kako biste saznali šta najbolje odgovara vašem telu i organizmu, a najvažnije od svega je da budete umereni.

(Telegraf.rs)