Devojčica nije mogla da hoda od infekcije streptokokom A, majka upozorava na manje poznate simpotome

Majka kaže da je devojčica imala otoke po telu i da nije mogla da hoda

Foto: Shutterstock

Jedna majka čija se ćerka borila sa infekcijom streptokokom A podelila je upozorenje svim roditeljima na znakove koje ne smeju da ignorišu.

Kadi Dolfin (37) primetila je prve simptome infekcije 8. novembra, a dan nakon njena toga njena ćerka je bila u bolnici, prenosi "The Sun".

- Imala je jak otok i nije mogla da hoda - kaže majka.

Srećom, devojčica Nensi (6) oporavila se od infekcije i majka kaže da se vratila uobičaenim obavezama.

- Lekari su kazali da je najvažnije to što su bolest uhvatili na samom početku. Zato je tako brzo ozdravila - objašnjava majka i dodaje:

- Bila sam skamenjena kada je počela da biva loše. Mislila sam da će biti potrebna večnost da otkrijemo šta nije u redu.

Doktori su im rekli kako je Nensi počela da otiče pred njihovim očima i da su tada postali veoma zabrinuti.

Majka kaže da je tog 7. novembra popodne ćerka počela da se žali na svrab u predelu stomaka. Tada je na stomaku i kolenu imala mali trag koji podseća na ujed komarca.

Dala je ćerki antihistaminik i nije više razmišljala o tome sve dok Nensi nije sledeće jutro dobila visoku temperaturu i osip na mestu gde su bili "mali ujedi".

- Bio je to čudan osip, ravan na dodir i veoma vruć - kaže majka.

Foto: Shutterstock

Budući da nije mogla da dođe do pregleda opšte prakse do jutra, narednog dana Nensi je počela da otiče ruka.

Majka više nije želela da čeka, pa ju je odmah odvela u hitnu pomoć, gde ju je pregledao lekar. Iako su u početku verovali da je u pitanju alergijska reakcija jer je Nensi nastavila da otiče u rukama, licu i limfnim čvorovima odlučili su da je prebace u bolnicu.

Po dolasku odmah su joj dali antibiotik i uzeti su joj uzorci krvi i bris grla na testiranje kada joj je i dijagnostikovana infekcija streptokokom.

- Nensi nije mogla da hoda, svaki zglob joj je bio otečen, bila je potpuno crvena i još uvek je imala temperaturu - priseća se majka.

Budući da joj od jednig antibiotika nije bila bolje, prešli su na lečenje drugim.

Srećom, nakon 48 sati stanje devojčice je počelo da se poboljšava, a kada se otok povukao nakon 48 sati, poslata je kući i nastavila lečenje antibioticima.

Na nesreću, Nensi je ostala sa trajnim posledicama uključujući oštećenje bubrega i sekundarnu infekciju.

Video: Povećan broj pregleda, samo na pedijatriji Savskog venca: Respiratorne infekcije kose decu

(Telegraf.rs)