Popularna zdrava alternativa ulja bi zapravo mogla da utiče na povećanje vašeg holesterola
Većina zdravstvenih radnika koji su kvalifikovani za ishranu trenutno preporučuju da se kokosovo ulje koristi veoma štedljivo
Visok nivo "lošeg" holesterola je kao tempirana bomba u našem organizmu.
Holesterol može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar, prenosi "Express".
Zabrinjavajuće je da popularno ulje koje se smatra zdravim može da poveća nivoe lošeg holesterola u vašoj krvi.
Zasićene masti su ono što je zajedničko za kobasice, sir i kokosovo ulje.
Zasićene masti se učvršćuju na sobnoj temperaturi i mogu da postave temelje za ozbiljne zdravstvene probleme ako se konzumiraju u velikim količinama.
Kokosovo ulje je 85 odsto zasićena mast, što u poređenju s puterom sa 52 procenta i svinjskom masti sa 40 procenata zasićenih masti stavlja u kontekst opasnosti.
Preovlađujuće masti u kokosovom ulju su laurinska kiselina, miristinka kiselina i palmitinska kiselina, a sve su klasifikovane kao dugolančane zasićene masti i za sve se pokazalo da podižu nivo štetnog LDL holesterola u krvi.
Kroz 16 istraživačkih radova nalazi su otkrili da konzumacija kokosovog ulja značajno povećava nivo lošeg holesterola u poređenju sa drugim netropskim biljnim uljima.
Većina zdravstvenih radnika koji su kvalifikovani za ishranu trenutno preporučuju da se kokosovo ulje koristi veoma štedljivo, ako ga uopšte i koristite.
(Telegraf.rs)