"Fajzerova" RSV vakcina za trudnice štiti bebe od teških bolesti

Cepivo protiv virusa koji izaziva simptome slične prehladi, ali može da izazove i ozbiljne bolesti kod dece i starijih, štiti ne samo trudnice, već i njihovu decu

Foto: Shutterstock

Eksperimentalna RSV vakcina za trudnice štiti novorođenčad od teških bolesti najmanje šest meseci nakon rođenja, objavila je kompanija "Fajzer", piše "Yahoo".

U fazi III randomizirane placebo kontrolisane studije utvrđeno je da je vakcina oko 82 odsto efikasna u prevenciji teških slučajeva respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) kod novorođenčadi čije su majke bile vakcinisane. Ovaj nivo zaštite je primećen od rođenja do trećeg meseca života. Sa šest meseci starosti bebe došlo je do smanjenja zaštite, ali je "Fajzerova" vakcina i dalje bila 69 odsto efikasna protiv bolesti, navode iz ove kompanije.

Da bi bila procenjena bezbednost i efikasnost vakcine, trudnice koje su učestvovale u studiji posmatrane su kroz vakcinaciju i šest meseci posle porođaja. Bebe su praćene najmanje godinu dana, a više od polovine njih dve godine.

- Kao neko ko je deo svoje obuke za identifikaciju proveo fokusiran na istraživanje RSV-a, ovo je divna vest - kaže za "Yahoo" dr Majkl Čang, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u UT Health Houstonu i dečjoj Memorijalnoj bolnici Herman.

Šta je RSV i koliko je opasan?

RSV je uobičajen respiratorni virus koji izaziva blage simptome slične prehladi. Iako se većina dece i odraslih zaraženih RSV-om oporavlja bez značajnih dugoročnih efekata, Čang je objasnio da virus može da bude ozbiljan, pa čak i opasan po život za bebe, mlađu decu i starije odrasle osobe. Teške infekcije mogu da dovedu do bronhiolitisa, upale pluća.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, sezona RSV-a se javlja u većini regiona Sjedinjenih Američkih Ddržava tokom jeseni, zime i proleća. Međutim, ove godine je počelo krajem leta, mnogo ranije nego što se očekivalo. Nedeljama su mnoge bolnice širom zemlje bile preplavljene velikim brojem bolesne dece kojoj je potrebna hospitalizacija.

U utorak su zvaničnici okruga Orindž u Kaliforniji proglasili hitnu zdravstvenu situaciju usred naleta slučajeva RSV-a, koji ozbiljno ograničavaju dostupnost u pedijatrijskim bolnicama u regionu, javio je "Los Anđeles tajms".

- Teret godišnje epidemije RSV-a je ogroman iz emocionalne i resursne perspektive, a procenjeni godišnji troškovi su oko 2,6 milijardi dolara. Svaka strategija koja bi mogla značajno da utiče na smanjenje tog tereta je veoma važna - kaže dr Čang o vakcini.

Prema njegovim rečima, čak i “samo” smanjenje od 50 odsto hospitalizacija godišnje bilo bi značajno olakšanje za porodice i zdravstveni sistem.

Ilustracija; Foto: Tanjug/AP

Iako ova vakcina ima potencijal da „promeni igru“, dr Čang primećuje da postoji nekoliko faktora koje bi trebalo uzeti u obzir, uključujući i činjenicu da se značajan teret bolesti javlja kod dece starije od godinu dana. On ističe da je smrtnost od RSV-a najveća među decom koja su prevremeno rođena ili koja imaju cijanotičnu urođenu srčanu bolest. Ovi pacijenti, dodao je dr Čang, možda neće imati koristi od ove vrste vakcinacije.

- Uticaj vakcinacije majki na te populacije ostaje da se vidi - navodi dr Čang.

On podseća da je vakcinacija majki ranije uspešno korišćena za veliki kašalj, a novi podaci pokazuju da majke koje prime vakcinu protiv kovida-19 dok su trudne takođe mogu da prenesu zaštitna antitela na svoje bebe.

- Antitela iz organizma majke protiv mnogih infekcija prenose se trans-placentalno na fetus u razvoju, prvenstveno u poslednjih četiri do šest nedelja trudnoće. Ako majke prime vakcinu u kasnom drugom tromesečju do ranog trećeg tromesečja i razviju snažan imuni odgovor, ova zaštitna antitela mogu se preneti na bebu - objašnjava dr Čang.

Koliko dugo antitela štite?

Međutim, on ističe da količina cirkulišućih majčinih antitela kod novorođenčeta obično značajno opada do šest meseci, a to će se verovatno desiti i sa "Fajzerovom" vakcinom protiv RSV za majke. Da li će deca kasnije biti vakcinisana da bi ostala zaštićena, biće utvrđeno daljim studijama.

Iustracija; Foto: Shutterstock

Pored testiranja vakcine na trudnicama, iz "Fajzera" poručuju da je u planu i testiranje na mlađim starosnim grupama, kao i na starijim osobama koje su takođe u riziku od teške infekcije. U avgustu je kompanija prijavila obećavajuće rezultate za ispitivanje vakcine kod starijih odraslih osoba.

Kompanija planira da podnese zahtev za licencu FDA do kraja 2022. Ukoliko bude odobrena, vakcina bi mogla da bude dostupna krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

- Nakon što sam godinama govorio roditeljima kako “moramo samo da lečimo simptome i sačekamo” da se njihovo dete popravi od RSV infekcije, radujem se danu kad više nikada neću morati da razmišljam o RSV-u - kaže dr Čang.

Video: Premijerka ima odgovor: Da li će deca do 11 godina u Srbiji dobiti vakcinu protiv korone?

(Telegraf.rs)