4 namirnice koje pogoršavaju menstrualne grčeve i 8 onih koje će ih ublažiti

Hrana za kojom najveći broj žena žudi tokom mesečnog ciklusa ujedno je i ona koja može da pojača intenzitet bolova u stomaku

Foto: Shutterstock

Kad dođu “oni dani”, mnoge žene se žale na menstrualne grčeve i bolove koji iziskuju da piju analgetike i veći deo dana provedu u ležećem položaju. U periodu od tri do sedam dana, koliko menstruacija najčešće traje, žene mogu da iskuse brojne nelagodnosti - od promene raspoloženja do upornih akni.

Promene nivoa estrogena i progesterona u danima koji prethode menstrualnom ciklusu mogu da dovedu do žudnje za hranom bogatom ugljenim hidratima. Namirnice bogate šećerom i mastima utiču na povećanje serotonina, ali isto tako mogu da utiču i na pojavu i intenzitet menstrualnih bolova.

Tokom mesečnog ciklusa, materica se skuplja i oslobađa prostaglandine, lipide koji izazivaju grčeve i dovode do bolova u mišićima i leđima.

Foto: Shutterstock

"Medical News Today" navodi da crveno meso, ulje, šećer i so mogu da dovedu do povećane proizvodnje prostaglandina, što čini dag rčevi budu još bolniji.

Iako crveno meso poput govedine sadrži prostaglandine i može da pojača upalu, belo meso i riba su u “onim danima” bezbedni za upotrebu.

Takođe, poželjno je smanjiti i količinu kafe koju ćete popiti u vreme menstrualnog ciklusa.

Pa ipak, ne bi trebalo uskraćivati organizmu ono što traži, jer to obično proizvodi kontraefekat, smatraju stručnjaci.

- Ograničavanje i lišavanje na kraju dovode do prejedanja, posle čega sledi osećaj krivice i ulazak u novi krug ograničenja - kaže za "Cosmopoliten" dijetetičar Valeri Ageman.

S druge strane, postoje i namirnice koje mogu da ublaže simptome na koje se žali najveći broj žena tokom mesečnog ciklusa.

To su integralne žitarice, nemasni proteini, voće, povrće, semenke, orašasti plodovi i mahunarke.

"Medical News Today" takođe preporučuje namirnice koje imaju antizapaljenski efekat kao što su losos, sardine, tofu, sočivo, pasulj, kao i zeleno lisnato povrće.

I određeni biljni lekovi mogu da budu od koristi u “onim danima”. Đumbir, na primer, ima antizapaljenska svojstva, pa bi čaj od ovog ljutkastog korena mogao da bude od pomoći.

Foto: Pixabay

Najzad, ne bi trebalo zaboraviti ni unos dovoljnih količina vode koja pomaže kod nadimanja i sprečava eventualnu dehidraciju.

(Telegraf.rs)