4 namirnice koje pogoršavaju menstrualne grčeve i 8 onih koje će ih ublažiti
Hrana za kojom najveći broj žena žudi tokom mesečnog ciklusa ujedno je i ona koja može da pojača intenzitet bolova u stomaku
Kad dođu “oni dani”, mnoge žene se žale na menstrualne grčeve i bolove koji iziskuju da piju analgetike i veći deo dana provedu u ležećem položaju. U periodu od tri do sedam dana, koliko menstruacija najčešće traje, žene mogu da iskuse brojne nelagodnosti - od promene raspoloženja do upornih akni.
Promene nivoa estrogena i progesterona u danima koji prethode menstrualnom ciklusu mogu da dovedu do žudnje za hranom bogatom ugljenim hidratima. Namirnice bogate šećerom i mastima utiču na povećanje serotonina, ali isto tako mogu da utiču i na pojavu i intenzitet menstrualnih bolova.
Tokom mesečnog ciklusa, materica se skuplja i oslobađa prostaglandine, lipide koji izazivaju grčeve i dovode do bolova u mišićima i leđima.
"Medical News Today" navodi da crveno meso, ulje, šećer i so mogu da dovedu do povećane proizvodnje prostaglandina, što čini dag rčevi budu još bolniji.
Iako crveno meso poput govedine sadrži prostaglandine i može da pojača upalu, belo meso i riba su u “onim danima” bezbedni za upotrebu.
Takođe, poželjno je smanjiti i količinu kafe koju ćete popiti u vreme menstrualnog ciklusa.
Pa ipak, ne bi trebalo uskraćivati organizmu ono što traži, jer to obično proizvodi kontraefekat, smatraju stručnjaci.
- Ograničavanje i lišavanje na kraju dovode do prejedanja, posle čega sledi osećaj krivice i ulazak u novi krug ograničenja - kaže za "Cosmopoliten" dijetetičar Valeri Ageman.
S druge strane, postoje i namirnice koje mogu da ublaže simptome na koje se žali najveći broj žena tokom mesečnog ciklusa.
To su integralne žitarice, nemasni proteini, voće, povrće, semenke, orašasti plodovi i mahunarke.
"Medical News Today" takođe preporučuje namirnice koje imaju antizapaljenski efekat kao što su losos, sardine, tofu, sočivo, pasulj, kao i zeleno lisnato povrće.
I određeni biljni lekovi mogu da budu od koristi u “onim danima”. Đumbir, na primer, ima antizapaljenska svojstva, pa bi čaj od ovog ljutkastog korena mogao da bude od pomoći.
Najzad, ne bi trebalo zaboraviti ni unos dovoljnih količina vode koja pomaže kod nadimanja i sprečava eventualnu dehidraciju.
(Telegraf.rs)