Naučnici su stvorili novi hibrid korone i podigli veliku prašinu: Ovo je prava istina o tome

Oko ove studije se pojavljuju brojne kontroverze

Foto: Shutterstock

Naučnici sa univerziteta u Bostonu su stvorili hibridnu verziju korona virusa. Njihov novi eksperiment je izazvao kontroverzu, a pojedini tvrde kako su stručnjaci ovim postupkom učinili da virus bude još smrtonosnij.

Međutim, stručnjaci su odlučili da se oglase, te su ove navode označili kao "lažne i netačne".

- Novi virus omikona koji ima šiljasti protein ubio je 80 odsto laboratorijskih miševa zaraženih njime, što ga čini ozbiljnijim od prve varijante omikrona koja nije ubila nijednog zaraženog miša. Ipak, hibridni virus je i dalje bio manje smrtonosan od originalne varijante virusa iz Vuhana, koja je ubila 100 odsto zaraženih laboratorijskih miševa - naveli su oni.

Naučnici iz Nacionalne laboratorije za nove zarazne bolesti Univerziteta u Bostonu (NEIDL) kreirali su himerni virus kako bi proučili kako varijante omikrona, koje su se prvi put pojavile 2021. godine, izbegavaju imunitet koji je izgrađen protiv prošlih sojeva, a ipak izazivaju nižu stopu teških infekcija. Nakon što su miševe izložili himernom virusu ili prirodnom virusu omikron BA.1, istraživači su otkrili da je mutirani šiljak virusa omikrona omogućio da se imunitet izbegne, ali da mutirani šiljasti protein nije odgovoran za to što je omikron oslabio, već je nešto drugo u pitanju.

Istraživači su svoje nalaze objavili 14. oktobra u bazi podataka, ali ona tek treba da bude recenzirana.

- U skladu sa studijama koje su objavili drugi, ovaj rad pokazuje da šiljasti protein nije taj koji pokreće patogenost omikrona, već drugi virusni proteini. Određivanje tih proteina će dovesti do bolje dijagnostike i strategije upravljanja bolestima - rekao je glavni autor Mohsan Saed.

Foto: Shutterstock

Iako je istraživanje sprovedeno na odgovarajući način u laboratoriji i odobreno od strane internog odbora za pregled biološke bezbednosti i Komisije za javno zdravlje Bostona, oko studije se pojavljuju brojne kontroverze jer istraživači nisu razjasnili rad na Nacionalnim institutom za alergije i infektivne bolesti koji je bio jedan od njegovih finansijera.

Naučnici takođe nisu otkrili pomenutom institutu da li bi njihovi eksperimenti mogli da potenciraju na novoj pandemiji.

- Ono što bismo želeli da uradimo je da unapred razgovaramo o tome šta su oni želeli da urade, a ako bi ispunio ono što okvir P3CO (proces odbora) definiše kao pojačani patogen potencijala pandemije (ePPP), mogli bismo da iznesemo predlog na pregled od strane komitet koji je sazvao HHS, kancelarija pomoćnika sekretara za pripravnost i reagovanje. Greška je možda nastala zbog nejasnoće u pravilima okvira P3CO. Da bi se virus definisao kao ePPP, moramo biti spremni da očekujemo potencijalne rezultate razvoja virusa kod ljudi -  izjavila je Emili Erbelding, a prenosi "Livescience".

Univerzitet u Bostonu je dao medijski izveštaj, a najviše su se osvrnuli da tekst koji je objavio britanski "Daily mail", u kom se tvrdi da je istraživanje stvorilo opasniju varijantu korona virusa.

- Želimo da se pozabavimo lažnim i netačnim izveštavanjem o istraživanju Univerziteta Bostona, koje se danas pojavilo na "Daly mail-u". Prvo, ovo istraživanje nije istraživanje funkcije virusa, što znači da ne može biti opasniji. Zapravo, ovo istraživanje je učinilo da, kada se virus duplira, postane manje opasan - navodi se.

Ronald B. Korli, direktor NEIDL-a, rekao je u saopštenju da je izveštaj "Daly mail-a" "senzacionalizovao poruku" i da su pogrešno predstavili studiju i njene ciljeve.

- Životinjski model koji je korišćen bio je poseban tip miša, a 80 do 100 odsto zaraženih miševa podleže bolesti od prvobitnog soja, takozvanog soja Vašingtona. Dok omikron izaziva veoma blagu bolest kod ovih životinja - zaključio je on.

(Telegraf.rs)