Body lifting je siguran put do zategnutog i oblikovanog tela: Dr Branislav Matejić objašnjava celu proceduru

- Pod pojmom body lifting obično se podrazumeva takozvana three sixty operacija, pri kojoj se zatežu leđa, zadnjica i stomak kao i gornji deo butina - kaže za Telegraf dr Matejić

Foto:Shutterstock

Poslednjih nekoliko godina medicina i oblast plastične i estetske hirurgije su toliko napredovali da je gotovo sve što zamislite moguće. Pored operacije grudi i nosa, jedna od najpopularnijih procedura u poslednje vreme je i body lifting.

Body lifting je postupak koji se u plastičnoj hirurgiji koristi za otklanjanje i zatezanje kože, svuda gde postoji višak kože i opuštenost mišića u cilju poboljšanja izgleda određenog dela tela.

Na pitanje šta je zapravo body lifting, koji deo tela osobe mogu da zategnu, koliko traje oporavak posle ovog postupka, ali i na još mnoga pitanja za naš portal odgovara specijalista estetske i plastične hirurgije dr Branislav Matejić.

- Body lifting je operacija koja, kao i sve ostale veće hirurške intervencije zahteva, zbog dužine samog zahvata solidnu pripremu pacijenta kao i ispitivanje njegovog aktuelnog zdravstvenog stanja - započinje priču za Telegraf dr Branislav Matejić.

Kako kaže specijalista estetske i plastične hirurgije, pre svega je potrebno upoznati pacijenta sa svim pojedinostima koje stoje u vezi sa operacijom, kao i upozoriti ga na potpuno nove okolnosti sa kojima će se suočiti u ranom postoperativnom toku rekonvalescencije.

- Potrebno je u jednom informativnom razgovoru upoznati pacijenta sa svim pozitivnim, ali ako postoje i svim negativnim aspektima poduhvata. U isto vreme se lekar upoznaje sa zdravstvenim stanjem pacijenta i ocenjuje da li je ono adekvatno jednom takvom poduhvatu. Pacijent nakon tog razgovora dobija tačnu predstavu šta će se na njegovom telu raditi, gde će se nalaziti ožiljci, da li je potrebna samo jedna operacija ili, što je češći slučaj, nekoliko operacija da bi se postigao željeni rezultat i telesni izgled. Potrebno je pacijenta ohrabriti u njegovoj težnji za povratkom izgubljene telesne građe, ali pritom ne napustiti strogo profesionalan i realan pristup problemu.

Mi suočavamo naše pacijente sa realnim prikazom situacije i kroz pre i post operativne fotografije operisanih pacijenata, dajemo im primere kako sve to izgleda u realnosti. Nakon jednog vrlo informativnog razgovora, dajemo svakom pacijentu priliku da na miru razmisli o svim informacijama i tek kada se zakaže druga konsultacija, na kojoj pacijent treba sam da insistira i kada na sva otvorena pitanja odgovore, zakazuje se operacija - detaljno objašnjava dr Matejić.

Na pitanje šta je zapravo body lifting, doktor Branislav Matejić je odgovorio:

- Body lifting je složena operacija vraćanja izgubljenih anatomskih telesnih oblika i formi u prvobitno stanje i koja može da se realizuje u zavisnosti od obima hirurškog zahvataili u jednoj operaciji ili u više manjih operacija, što je češći slučaj. Ovaj terminus je vrlo rastegljiv i obuhvata kako zatezanja stomaka, zadnjice, leđa tako i zatezanje butina, a takodje ne tako retko i zatezanje grudi i nadlaktica. Nije tako redak slučaj da se kod pacijenata po povratku izgubljenog telesnog izgleda pojavljuju druge želje da se koriguju problemi koji u početku nisu bili u prvome planu za rekonstrukciju kao zatezanje lica (Face lifting) ili slično.

U svakom slučaju je neophodno izmedju pojedinih operativnih zahvata praviti pauze od tri do šest meseci da bi se pacijentu omogućio adekvatan oporavak. Nije retko da je za jedan takozvani "totalni body lifting“ ponekad potrebno čak i godinu dana od prve operacije do konačnog oporavka nakon poslednje operacije, uvek u zavisnosti od toga koji delovi tela treba da se hirurški obrade.

Međutim, pored body liftinga postoji i totaling body lifting, a prema rečima doktora, on predstavlja skup određenih pojedinačnih operacija zatezanja kože u različitim anatomskim segmentima čovečijeg tela.

- Pod pojmom body lifting obično se podrazumeva takozvana "three sixty" operacija pri kojoj se zatežu leđa, zadnjica i stomak kao i gornji deo butina. Čak i kod ove operacije postoji dosta alternativa u načinu izvršavanja operativnog poduhvata kao i obima zahvata koji se po potrebi pacijenta indikuju kao, recimo, vertikalno zatezanje stomaka ukoliko je to potrebno i tako dalje. Pojam totaling body liftinga obuhvata zatezanje nadlaktica, zatezanje ili povećavanje grudi, zatezanje stomaka i bedara kao i butina. Kod ekcesivnog gubitka u težini većoj od 50-60 ili čak 80 kilograma je obično i face lifting tema o kojoj se pacijent u toku konsultacije upoznaje - objašnjava dr Branislav Matejić.

Pitanje koje oni koji žele da urade body lifting najčešće postavljaju je "na šta moram da obratim pažnju posle operacije"; na sreću, doktor Matejić i na ovo pitanje ima odgovor:

- Kao što sam napomenuo, ne radi se o jednoj već o više operacija koje smišljeno treba da se iskonbinuju kako bi pacijent što pre moguće ostvario svoje želje i vratio se u radni proces i njegovu socijalnu sredinu. U zavisnosti od toga koje operacije se kombinuju i koji delovi tela ili anatomske jedinice i celine se operišu, zavisi kako način tako i dužina rekonvalescencije. Obično se između dve operacije pravi pauza od nekoliko meseci da bi se organizam oporavio i bio u mogućnosti da podnese sledeći operativni zahvat. Uglavom, posle svake operacije neophodno je da se nosi mider predviđen za operisani deo tela. Nošenje midera je obično restriktirano određeno na od četiri do šest nedelja - naglašava doktor.

Prema rečima doktora Matejića, oporavak posle operacije nije dug.

- Oporavak posle ovakvih poduhvata traje prosečno od tri do četiri nedelje, mada je pacijent već posle nekoliko dana, u zavisnosti od vrste posla koji obavlja i operacije koje je izvedena, u mogućnosti da, recimo, bude aktivan u home office-u ili u birou. I pored toga što se pacijenti uprkos velikim operacijama osećaju uglavnom dobro, potrebno je vreme da se organizam prirodnim putem oporavi. To se ne može skratiti preskripcijama medikamenata.

Što bih naročito hteo da istaknem jeste da pacijenti nemaju bolova posle ovih  zahvata i moje iskustvo je takvo da pacijenti sa velikim elanom sprovode savete lekara i u stanju su zahvaljujući dobroj trijaži da u najkraćem mogućem roku budu spremni za sledeću operaciju- zaključuje apecijalista estetske i plastične hirurgije dr Branislav Matejić.

Opšta bolnica Acibadem Bel Medic može da se pohvali vešću da će doktor Biranislav Matejić od 30. decembra biti njen gost, a vi preged možete zakazati na broj 011 3091000.

(Telegraf.rs/PR)