Vitamin D nam je najviše potreban zimi: Zdravlje kostiju i digestivnog trakta zavise od unosa ovog vitamina

Ako konzumirate više vitamina D tokom zime, vaši crevni mikrobi će biti zdraviji, a vi ćete biti otporniji na infekcije i upale tokom cele godine

Foto: Pixabay.com

Zima je pred nama, a samim tim i rizik od nedostatka vitamina D i infekcija. Vitamin D, koji se stvara u našoj koži nakon izlaganja sunčevoj svetlosti, neophodan je za dobro zdravlje. Ima ga i u masnoj ribi (skuše, tunjevine i sardine), pečurkama i obogaćenim mlečnim i nemalečnim zamenama.

Zimi, kada je najpotrebniji vitamin D, većina nas ga ne dobija dovoljno.

Kako se snabdevamo vitaminom D

Vitamin D se naziva "vitaminom sunca" jer se stvara u koži nakon izlaganja suncu. Isti UVB zraci koji izazivaju opekotine takođe stvaraju vitamin D. Krema za sunčanje, tamnija pigmentacija kože, odeća i smanjeno dnevno svetlo zimi umanjuju sposobnost kože da proizvodi vitamin D, piše "TheConversation.com".

Tamnoputi pojedinci imaju veću verovatnoću da imaju nizak nivo vitamina D tokom cele godine jer tamnija koža blokira UVB zrake da proizvode vitamin D. Međutim, čak i kod tamnoputih osoba, vitamin D je najniži zimi.

U zimskom periodu pored hrane sa visokim sadržajem vitamina D, odrasli bi trebalo da uzimaju dodatni vitamin D iz hrane i/ili suplemenata kako bi dobili najmanje 600 IU dnevno vitamina D. Ljudi koji imaju tamnu kožu ili izbegavaju sunčanje treba da unose namirnice bogate ovim vitaminom dvostruko više tokom cele godine.

Foto: Pexels

Vitamin D je važan za kosti i mikrobe

Prvobitno su lekari mislili da je vitamin D važan samo za zdravlje kostiju. To je bilo zato što je nedostatak vitamina D izazvao bolesti kostiju poput rahitisa kod dece i osteoporoze kod odraslih. Međutim, 1980-ih naučnici su otkrili da imune ćelije imaju receptore za vitamin D.

Istraživanje jedne grupe pokazalo je da vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja u gastrointestinalnom traktu. Viši nivoi vitamina D smanjuju podložnost inflamatornoj bolesti creva i Kronovoj bolesti, infekcijama creva i pluća kod životinja i ljudi.

Vitamin D povećava broj i raznolikost mikroba koji žive u crevima, koji zajedno smanjuju upale u celom telu.

Nizak nivo vitamina D je povezan sa inflamatornom bolešću creva kod ljudi. Istraživači su otkrili da pacijenti sa inflamatornom bolešću creva u Japanu imaju više simptoma zimi nego tokom drugih godišnjih doba.

Zašto je vitamin D važniji zimi?

Zimi su ljudi izloženi većem broju infekcija i manje vremena provode napolju. Raspravlja se o tome koliko vitamina D treba da imaju zdrave odrasle osobe. Neki autoriteti preporučuju od 200 IU dnevno do 2000 IU dnevno. U SAD, Instituti za medicinu preporučuju 600-800 IU dnevno za odrasle, dok Endokrinološko društvo navodi da optimalni status vitamina D može zahtevati 1500-2.000 IU dnevno. Zimi, ljudi imaju smanjenu sposobnost stvaranja vitamina D kada izlaze napolje, tako da bi količine od najmanje 600 IU dnevno vitamina D iz hrane ili suplemenata pomogle u održavanju statusa vitamina D na letnjem nivou.

Previše vitamina D takođe, kao i premalo, može biti štetno. Toksičnost vitamina D nije posledica previše sunca ili hrane. Zbog rizika od raka kože, dermatolozi i drugi zdravstveni radnici ne preporučuju nezaštićeno izlaganje suncu kako bismo povećali nivo vitamina D. Umesto toga, oni predlažu suplemente. Ali ni u tome ne treba preterivati.

Stručnjaci koji su postavili nacionalni unos vitamina D za SAD preporučuju odraslim osobama da ne uzimaju više od 4.000 IU dnevno vitamina D kako bi se izbegle toksične nuspojave. Vitamin D vam pomaže da apsorbujete kalcijum iz vaše ishrane, ali kada je vitamin D previsok, nivoi kalcijuma u ​​krvi se povećavaju i to može dovesti do bolesti bubrega.

Ako konzumirate više vitamina D tokom zime, vaši crevni mikrobi će biti zdraviji, a vi ćete biti otporniji na infekcije i upale tokom cele godine.

(Telegraf.rs)