Tri faktora koja povećavaju rizik od produženog kovida za 50 odsto

Faktori koji utiču na to da li ćete nakon preležane korone imati simptome produženog kovida

Foto: Shutterstock

Prema rezultatima devet studija određeni fizički faktori mogu da predvide rizik od komplikacija izazvanih korona virusom, prenosi "Express".

Produženi kovid je Svetska zdravstvena organizacija definisala kao bolest koja se javlja u roku od nekoliko meseci od početka infekcije, a simptomi se kreću od ekstremnog umora do bolova u zglobovima.

Prema nalazima devet odvojenih studija visok indeks telesne masti može da bude važan faktor rizika za ove dugotrajne simptome.

U najnovijoj studiji produženi kovid je definisan kao skupina simptoma koji traju duže od četiri nedelje nakon infekcije.

Analiza podataka više od 31 hiljade učesnika otkrila je da je veći indeks telesne mase povezan sa izgledima za infekciju korona virusom.

Ljudi koji su imali prekomernu težinu imali su čak 36 odsto veće šanse za razvijanje dugotrajnog kovida.

Još se na početku epidemije ustanovilo da dijabetes i gojaznost predstavljaju faktore rizika za ozbiljnije oblike korona virusa, a mnogi ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 takođe imaju višak kilograma.

Pored povišenog indeksa telesne mase, studije su takođe otkrile da loše mentalno zdravlje povećava verovatnoću za pojavljivanje produženog kovida za čak 50 odsto, dok astma povećava rizik za 32 odsto.

(Telegraf.rs)