Žena odbacila trag na čelu kao "malu ogrebotinu" od četke za kosu: Dijagnostikovan joj rak kože

Rejčel Kolet, 48, iz Bideforda u Devonu, prvi put je primetila žig na čelu 2014. godine, ali ga je u početku odbacila kao bezopasnu ogrebotinu

Foto: Shutterstock

Majka koja je odbacila žig na glavi kao „malu ogrebotinu“ nastalu četkom za kosu upozorava na važnost zaštite od sunca nakon što joj je dijagnostikovan rak kože.

Rejčel Kolet, 48, iz Bideforda u Devonu, prvi put je primetila žig 2014. godine, ali ga je u početku odbacila kao bezopasnu ogrebotinu.

- Vremenom je počeo da se skuplja i uvlači, i kao vulkanski krater da mi uranja u glavu. Postajao je sve veći, a onda je crveni deo u sredini nestao i pretvorio se u tkivo koje je izgledalo bisernobelo. Biopsija je otkrila da se radi o karcinomu bazalnih ćelija, obliku raka kože, pa je uklonjena pomenuta lezija - opisuje Rejčel za "Daily Mail".

Majci dvoje dece, koja radi u srednjoj školi, uklonjena je još jedna kvržica u blizini oka 2018. godine, a ove godine uklonjena je nekancerozna izraslina na kraju nosa. Poučena svojim iskustvom, Rejče sada želi da podigne svest o važnosti zaštite od sunca, rekavši da je tek u dvadesetim godinama počela da nosi kremu za sunčanje sa niskim SPF faktorom.

- Dermatolog  je bio 98 odsto siguran kada me pregledao da je u pitanju karcinom bazalnih ćelija i postavio mi je pitanja poput da li sam koristila kremu za sunčanje, a nisam u mladosti jer sam rođena 1974. godine, kada se nije znalo za rak kože. A pošto imam maslinastu kožu, mama me je mazala kokosovim uljem, umesto kremom za sunčanje, jer nije bila svesna efekata raka kože - priseća se Rejčel, koja je svoju prvu leziju operisala 2015. godine, u 41. godini.

Doktori su rekli da obično vide karcinom bazalnih ćelija kod starijih ljudi i da se veoma rekto viđa kod nekoga njenih godina. 

- Kako su mi opisali proceduru, lekari su mi isekli čelo nadole i popreko i otvorili ga kao prozor da uklone rak i tkivo oko njega kako bi bili sigurni da su se rešili svega. Potom su ga ponovo sastavili, od čega mi je ostao ožiljak - opisala je operaciju.

Početkom ove godine primetila je trag na vrhu nosa, koji se ponašao slično onom na njenom čelu, zbog čega je odmah preventivno sve uklonjeno, ali je biopsija otrkila da se radi o uobičajenoj promeni na koži. Rejčel danas koristi faktor 50 i redovno proverava svoje telo da li ima kvržica i izbočina.

- Do mojih 20-ih niko nije znao za rak kože. Stavljala sam neki faktor 15 misleći da je to dovoljno da se zaštitim, zato decu sada stalno posećam da ponesu kremu za sunčanje. Za vreme toplotnih talasa stavljam faktor 50 i ostajem u hladu. Uvek stavite kremu za sunčanje i zaštitite se - poručuje ova žena.

Šta je karcinom bazalnih ćelija?

Rak kože je jedan od najčešćih karcinoma na svetu. Nemelanomski rak kože odnosi se na grupu karcinoma koji se polako razvijaju u gornjim slojevima kože. Karcinom bazalnih ćelija  počinje u ćelijama koje oblažu dno epidermisa i čini oko 75 na svakih 100 karcinoma kože.

Obično se pojavljuje kao mala, sjajna ružičasta ili bisernobela grudvica sa providnim ili voštanim izgledom. Takođe može izgledati kao crvena, ljuskava mrlja. Ponekad postoji neki smeđi ili crni pigment. Kvrga se polako povećava i može postati kora, može krvariti ili se razviti u bezbolni čir. Karcinom bazalnih ćelija se obično ne širi na druge delove tela.

(Telegraf.rs)