7 zdravstvenih prednosti dunje: Zlatna voćka puna vitamina i minerala

Ako je kesten kralj jeseni, onda dunju možemo nazvati njegovom kraljicom

Foto: Shutterstock

Dunja je prilično neobičan plod koji je usko povezan s jabukama i kruškama. Stablo dunje je listopadno i prilično malo, a plod je žutozlatne boje, po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama.

Dunja je voma je korisno voće i blagotvorno je za naš organizam zbog vitamina C, vitamina A, minerala i mnogih drugih korisnih materija.

Ovo voće se u narodnoj medicini koristi decenijama, ali naučna istraživanja o njihovim zdravstvenim prednostima su još uvek u ranoj fazi. Predstavljamo vam sedam zdravstvenih prednosti dunje.

1. Bogate su hranjivim materijama

Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranjivim dodatkom gotovo svakoj ishrani. Jedna dunja od oko 100 grama sadrži:

  • Kalorije: 52
  • Masti: 0 grama
  • Proteini: 0,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 14 grama
  • Vlakna: 1,75 grama
  • Vitamin C: 15 procenata dnevne vrednosti (DV)
  • Tiamin (vitamin B1): 1,5 procenata DV
  • Vitamin B6: 2 procenta DV
  • Bakar: 13 procenata DV
  • Gvožđe: 3,6 procenta DV
  • Kalijum: 4 procenta DV
  • Magnezijum: 2 procenta DV

Kao što vidite, ovo voće daje umerene količine vitamina C i bakra, male količine vitamina B, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Dunje nude širok spektar hranjivih materija, uz vrlo malo kalorija.

2. Dunje su moćan antioksidant

Mnoge prednosti dunja mogu se pripisati bogatoj zalihi antioksidanata u voću. Antioksidanti smanjuju metabolički stres, smanjuju upalu i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli. Istraživanja sugerišu da neki antioksidanti u dunjama, uključujući flavonole kao što su kvercetin i kaempferol, smanjuju upalu i štite od hroničnih bolesti poput onih srčanih.

3.  Pomažu u trudnoći 

Neki od najčešćih simptoma tokom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Neka istraživanja pokazuju da dunja može da pomogne u ublažavanju ovih simptoma. Jedna studija sprovedena na 76 trudnica pokazala je da je jedna kašika sirupa od dunje značajno efikasnija od 20 miloigrama vitamina B6 u smanjenju mučnine. Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebno je više istraživanja, piše "Healthline".

Foto:Pixabay

4. Rešavaju probleme sa varenjem

Dunja se dugo koristi u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje raznih digestivnih poremećaja. Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi tkivo creva od oštećenja koja su povezana sa inflamatornim bolestima creva, kao što je ulcerozni kolitis. U studiji koja je izvedena na pacovima sa ulceroznim kolitisom, oni koji su dobijali ekstrakt i sok od dunje imali su značajno smanjenje oštećenja tkiva debelog creva, u poređenju sa kontrolnom grupom. Za pouzdane rezultate potrebne su studije na ljudima.

5. Smanjuju simptome refluksa kiseline

Nekoliko studija navodi da sirup od dunje može da pomogne u regulisanju simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao GERB. Sedmonedeljna studija na 80 dece sa refluksom kiseline otkrila je da je svakodnevna suplementacija sirupom od dunje podjednako efikasna kao i lekovi koji se uobičajeno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.

Foto:Pixabay

Pored toga, u četvoronedeljnoj studiji na 96 dece sa refluksom kiseline upotreba koncentrata dunje uz lekove poboljšala je simptome. Simptomi kao što su povraćanje, averzija prema hrani, podrigivanje i bol u stomaku koncentrant dunje je većoj meri ublažio nego uzimanje samog leka. Ipak, potrebno je više studija za potvrdu rezultata.

6. Nude zaštitu od određenih alergijskih reakcija

Dunje mogu da ublaže različite simptome alergije suzbijanjem aktivnosti određenih imunih ćelija odgovornih za alergijske reakcije. Studije na miševima primećuju da ekstrakti ploda i semena dunje mogu da spreče i leče veštački izazvan alergijski dermatitis. Ipak, ostaje nejasno da li bi oni imali isti efekat na ljudima. Ipak, neki stručnjaci spekulišu da proizvodi od dunje mogu da budu bezbedna alternativa postojećim lekovima za alergije. Potrebno je više istraživanja za potvrdu.

7. Jačaju imunitet

Nekoliko studija otkriva da dunje imaju antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju prekomernog rasta određenih štetnih bakterija. Pored toga, jedna dunja sadrži 15 odsto dnevnih potreba za vitaminom C, koji je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema. 

(Telegraf.rs)