Zdravstvene prednosti krušaka: 3 razloga više da ih jedete svaki dan
Raste na mnogim meridijanima, u Srbiji je zastupljena od juna do kasne jeseni
Ko još ne voli te sočne i slatke kruške, naročito u jesen? Pored toga što su ukusne, kruške su veoma dobre za naše zdravlje. Ovo voće je prepuno minerala kao što su kalijum, bakr, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojnih mikroelemenata.
Takođe, kruške su bogate vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.
Ali, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u telo, kruške imaju još blagodeti. Predstavljamo samo neke od njih.
1. Dobre su za varenje
Ova voćka je puna vlakana, koji pospešuju probavni sistem i varenje. Samnjuje mogućnost zatvora, ali i dijareje. Takođe, kruška, zahvaljujući pomenutim vlaknima, šititi od slobodnih radilkala i time preventivno smanjuje šansu za razna oboljenja.
2. Čuvaju srce
Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje ceo kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.
Veruje se da kruške pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i holesterola, a unos dovoljno vlakana u ishrani smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, piše "Eatingwell".
3. Jačaju imunitet
Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost belih krvnih zrnaca. Osim toga, savladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.
Uloge koje vitamin C igra u našem telu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija.
(Telegraf.rs)