8 zdravstvenih prednosti plavog patlidžana: On je riznica vitamina, vlakana i minerala

Svako ko bi želeo da se posveti zdravom načinu života trebalo bi da uključi plavi patlidžan u ishranu

Foto:Pixabay

Plavi patlidžan je namirnica koju u poslednje vreme domaćice sa naših prostora redovno koriste kao glavnu zvezdu jela, a ovaj mesnati plod karakteriše gorkasti ukus i mnoštvo sastojaka koji doprinose zdravlju.

Patlidžan je bogat vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su telu potrebni za pravilno funkcionisanje.

Ovo povrće ima pregršt zdravstvenih prednosti, a za vas smo izdvojili osam, zbog kojih ćete, sigurno smo, početi redovno da ga jedete.

1. Pospešuje varenje

Vlakna u plavom patlidžanu podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od toksina. Patlidžan je takođe je bogat prebioticima, vrstom vlakana koja pomaže u hranjenju dobrih crevnih bakterija. 

2. Čuva kosti

Patlidžan je bogat kalijumom, kalcijumom i vitaminom K, što ga čini odličnim dodatkom ishrani za zdravlje kostiju. Kalijum i kalcijum rade zajedno kako bi poboljšali opšte zdravlje i snagu kostiju. On takođe obiluje fenolnim jedinjenjima koja povoljno deluju na zdravlje kostiju, povećavaju njihovu mineralnu gustinu i smanjuju znake osteoporoze.

Pored toga, patlidžan sadrži veliku količinu silicijum-dioksida, koji pomaže u jačanju i održavanju strukture kostiju. Istraživanja su pokazala da oni koji jedu hranu bogatu silicijum-dioksidom - kao što su voće, povrće, žitarice od celih žitarica, orasi i semenke, imaju manje šanse da obole od osteoporoze.

3. Bogat antioksidantima

Nasunin, moćni antioksidant iz kore patlidžana, veoma je efikasan u sprečavanju oksidativne degeneracije lipida. Upravo zbog toga patlidžan je veoma uspešan u borbi protiv holesterola, što je potvrđeno rezultatima više naučnih studija i istraživanja.

Ipak, naučnici se još ne usuđuju da sam ekstrakt pomenute supstance koriste u iste svrhe, jer se u nekoliko istraživanja pokazao kao neadekvatan. Najavljena su nova ispitivanja koja bi trebalo da reše tu nedoumicu.

Foto:Pixabay

4. Pomaže pri mršavljenju

Postoji nekoliko načina na koje vam patlidžan može pomoći da izgubite kilograme. Prvo, ima mnogo vlakana, a pokazalo se da vlakna pomažu zdravom varenju i gubitku težine. Pored toga, malo kalorija znači da patlidžan može pomoći u kontroli apetita dok zadovoljava vašu želju za hranom. Postoje dokazi da konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći da se brzo zasitite i da vas ta sitost drže dugo posle jela.

5. Čuva srce

Ovo povrće je bogato bioflavonoidima, koji odlično snižavaju krvni pritisak. Ovo će zauzvrat smanjiti opterećenje srca, poboljšati cirkulaciju i generalno ceo kardiovaskularni sistem. Antocijanini u patlidžanu takođe pomažu u smanjenju upale, što može povećati rizik od srčanih oboljenja.

6. Reguliše nivo šećera

Stručnjaci su otkrili da aktivni sastojak patlidžana, nasunin, pomaže u sprečavanju opasnih skokova šećera u krvi. Nasunin je posebno efikasan u inhibiciji enzima koji luče pljuvačne žlezde prilikom žvakanja. Ovaj enzim usporava razgradnju skroba u hrani, a to pomaže u usporavanju varenja i smanjenju nivoa glukoze u krvi.

Visok nivo vlakana u patlidžanu takođe pomaže u regulisanju nivoa glukoze - pošto vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera u telu, održavaće nivo šećera stabilnim.

7. Poboljšava funkciju mozga

On obiluje fitonutrijentima, prirodnim biljnim jedinjenjima za koja se zna da podstiču mentalno zdravlje i kognitivne funkcije. Oni takođe štite od slobodnih radikala i poboljšavaju dotok krvi u mozak, koji isporučuje kiseonik i druge hranljive materije koje su mozgu potrebne. Takođe, patlidžan sadrži skopoletin, jedinjenje koje reguliše hormon sreće, odnosno seratonin.

8. Za zdravu kosu i kožu

Patlidžan sadrži i vitamin C koji sprečava slobodne radikale da oštete ćelije kože. Anti-inflamatorni efekti patlidžana takođe smanjuju mogućnost da se pojave ekcem i dermatitis.

Minerali u patlidžanima, uključujući gvožđe, cink, folat i kalijum, povećavaju cirkulaciju krvi u koži glave, poboljšavaju zdravlje kože glave, jačaju kosu i podstiču rast novih folikula, piše healthiersteps.

Video: Ražnjići od plavog patlidžana, kačkavalja i slanine

(Telegraf.rs)