5 namirnica koje mogu da pomognu protiv upalnih procesa u telu: Jednu svi mnogo vole
Verovatno ste čuli da su antiinflamatorne namirnice dobre za vas, ali zašto i kako uopšte mogu da pomognu?
Veoma je važno razumeti koja su akutna i hronična telesna zapaljenja i zašto mogu da budu štetna. Kada god naše telo prepozna nešto što je strano – kao što je mikrob, polen ili hemikalija, ono kreće u bitku da ga se reši tako što aktivira imuni sistem i pokreće proces koji se zove upala. Jednostavno rečeno, zapaljenje nam pomaže da se oslobodimo nečeg štetnog iz organizma.
Međutim, ova upala se ponekad nastavlja čak i kada nema "stranog osvajača". To se zove hronična upala, ne gasi se i stvara novo okruženje u oblasti povrede, pošto inflamatorni glasnici govore ćelijama tela da odumru i zamene se novim ćelijama.
Kako se navodi na How stuff works, sa ovim brzim prometom ćelija, veća je verovatnoća da će se pojaviti ćelija sa genetskim defektom, što znači da je hronična upala povezana sa većim rizikom od raka, dijabetesa, astme, depresije, metaboličkog sindroma i ateroskleroze (otvrdnjavanje arterija).
Hronična upala takođe može da utiče i na svakodnevni život, jer "višak unutrašnje upale" igra ključnu ulogu u brojnim problemima, uključujući bolove u zglobovima, letargiju, povećanje telesne težine, autoimune bolesti, probleme sa spavanjem, glavobolje i još mnogo toga.
Zbog tipične ishrane prepune prerađenih namirnica i bogate zasićenim mastima, trans mastima, šećerima i tropskim uljima koje su pune "pro-upalnih" namirnica povećava se i rizik od raka i smrti.
S druge strane, neke namirnice sadrže korisne komponente koje su efikasne u smanjenju količine upale u telu i u stanju da odbiju inflamatorne poruke koje naše telo šalje.
Mnoge već znate - brokoli, kupus, karfiol, bobičasto voće i tamnozeleno lisnato povrće. Mi vam proširujemo tu listu dodatnim namirnicama koje možete da uključite u ishranu.
1. Jogurt i druga fermentisana hrana
Fermentisana hrana deluje protivupalno i takođe je korisna za zdravlje creva. Jogurt vraća zdravu ravnotežu bakterija u crevima, što pomaže da se upala tela drži pod kontrolom.
Čak i ako niste ljubitelj fermentisane hrane poput kiselog kupusa, dovoljno je lako da uključite ovu kategoriju u svoju svakodnevnu ishranu, pošto jogurt i većina starih sireva ispunjavaju uslove. Kada birate jogurt, najbolje je izabrati verziju sa niskim sadržajem šećera sa živim kulturama.
2. Masna riba
Omega-3 su dugo bile nutritivne superzvezde. Ima u izobilju u masnoj ribi poput tunjevine, sardine i lososa, kao i u orasima, čia semenkama i lanenim semenkama. Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi i mononezasićene masti u orašastim plodovima i semenkama pomažu u smanjenju prekursora koji izazivaju upalu.
Uprkos činjenici da najnovije smernice za ishranu preporučuju morsku hranu dva do tri puta nedeljno, omega-3, nažalost, nedostaju u tipičnoj ishrani. Umesto toga, mnogi ljudi favorizuju svoje manje korisne omega-6 masne kiseline koje izazivaju upale, koje se često nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima i mlečnim proizvodima (treba napomenuti da je ljudima potrebna određena količina omega-6, međutim oni imaju tendenciju da dobiti previše i obično ne iz najboljih izvora).
3. Kurkuma
Popularni začin, koji se najčešće nalazi u indijskoj hrani, kurkuma sadrži moćno protivupalno jedinjenje zvano kurkumin.
Konzumiranje crnog bibera sa kurkumom može značajno da poboljša apsorpciju kurkumina.
Međutim, trebalo bi da jedete mnogo više kurkume nego što se koristi u tipičnom jelu da biste imali koristi. Zato mnogi ljudi umesto toga uzimaju suplemente kurkumina.
4. Ekstra devičansko maslinovo ulje
Ekstra devičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima za zaštitu ćelija u telu i smanjenje upale. Nije uvek najbolje za kuvanje, ali je savršeno za prelive za salatu i za priloge od povrća.
5. Tamna čokolada
Tamna čokolada poznata je po tome što je prepuna antioksidanasa koji smanjuju upalu. Trebalo bi da izaberete tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 odsto kakaoa. Ovu poslasticu skoro svi vole, zbog specifičnog ukusa i blage gorčine koja se meša sa dominatnim slatkim ukusom.
Veći procenat je čak i bolji da se iskoriste sve antiinflamatorne prednosti.
(Telegraf.rs)