3 zdravstvene prednosti borovnica: Jačaju imunitet, čuvaju srce i dobar su saveznik u mršavljenju
Bobice pune vitamina
U sezoni borovnica, nutricionisti preporučuju da ovo sočno bobičasto voće jedemo svakodnevno. Jer, osim što je ukusno, ono nudi mnogo zdravstvenih prednosti.
1. Smanjuju faktore kardiovaskularnog rizika
Zbog polifenola, borovnice su izvanredno voće za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, jedna od brojnih studija pokazala je da borovnice imaju povoljan efekat kod osoba koje imaju metabolički sindrom, što uključuje značajno smanjenje krvnog pritiska.
2. Idealne su za zdravlje creva i gubitak viška telesne težine
S obzirom na to da sadrže značajnu količinu vlakana, borovnice su odlične za zdravlje creva. Ujedno, one mogu da pomognu u gubitku viška telesne težine, pa su gotovo obavezne u svim restriktivnim režimima ishrane.
3. Pomažu rad imunog sistema
Bogate vitaminom C, borovnice pomažu rad imunog sistema, odličan su borac protiv slobodnih radikala i utiču na lepotu i zdravlje kože.
Najlakši način da uvrstite borovnice u ishranu jeste da ih poslužite uz grčki jogurt ili ovsenu kašu za doručak. Sok od borovnica takođe je blagotvoran, ali isključivo ako izmiskate ovo voće sa nekim drugim sezonskim voćem, poput breskve ili kruške.
Hladno ceđeni sok od borovnice može da izazove dijareju i oslobođen je korisnih vlakana, pa se ne preporučuje dijabetičarima, niti onima koji žele da smršaju.
(Telegraf.rs)