Ana je mislila da je žulja grudnjak, a zapravo je imala infarkt: Ove simptome ne smete ignorisati

I osobe sa niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti takođe mogu da dobiju srčani udar, upozoravaju stručnjaci

Kad je tokom treninga osetila bol u grudima, triatlonka Ana Kapls sa Novog Zelanda pomislila je da joj je grudnjak koji je obukla mali i da bi ubuduće trebalo da nosi komotnije donje rublje. U tom trenutku imala je 35 godina i nije ni pomišljala da je upravo preživela srčani udar.

Istina, kako kaže danas, sedam godina posle tog događaja, kroz glavu joj je proletela misao da bi možda trebalo da ode u hitnu pomoć, ali s obzirom na to da bol koji je osetila nije bio toliko jak, odustala je od te ideje.

Kasnije je posetila svog lekara opšte prakse koji ju je uputio na EKG. Test je bio uredan, pa je njen doktor pretpostavio da se Ana možda povredila tokom treninga. Međutim, analize krvi koje su urađene kao mera predostrožnosti pokazale su da je Ana imala srčani udar.

Bila je u šoku kad joj je lekar to saopštio.

- Bila sam Ironman triatlonac, osećala sam se nepobedivo – priča Ana.

- Nisam verovala da bih mogla da dobijem srčani udar. Ali, zastrašujuće je kad saznate da to ipak može da vam se desi, iznenada.

Kardiolog dr Fiona Stjuart kaže da se bol u grudima kod mlađih žena uglavnom ne shvata ozbiljno zbog široko rasprostranjenog shvatanja da se srčani udari češće javljaju kod muškaraca.

- Važno je znati da i ljudi sa niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti takođe mogu da dobiju infarkt, samo što se to ređe dešava – ističe dr Stjuart.

Kako prenosi Stuff, medicinski direktor Fondacije za srce dr Džeri Devlin kaže da je tipičan simptom infarkta i kod žena i kod muškaraca nelagodnost u grudima, ali naglašava da se kod žena javljaju i simptomi koji nisu tipični.

  • Verovatnije je da će se bol proširiti na vrat, ramena, stomak i leđa
  • Bol može da bude doživljen kao loše varenje
  • Ukoliko nema bola, mogu da budu prisutni mučnina, anksioznost, vrtoglavice, lupanje srca i hladan znoj
  • Žene, takođe, mogu da iskuse neobjašnjiv umor pre nego što razviju druge simptome srčanog udara
  • Video: Saveti kako da izbegnete toplotni udar: Pridržavajte se ovih pravila

(Telegraf.rs)