Kako perimenopauza utiče na zdravlje: Neravnoteža hormona dovodi do brojnih simptoma

Mnoge promene koje se javljaju tokom perimenopauze uzrokovane su padom estrogena

Foto:Pixabay

Perimenopauza je stanje u kom se telo priprema za ulazak u menopauzu obeležavanjem kraja reproduktivnih sposobnosti. Za žene, perimenopauza počinje u različitim godinama, a ova faza se naziva tranzicija menopauze.

Perimenopauza se obično javlja u 40-im godinama i smatra se jednim od najtežih perioda u životu žene. Simptomi perimenopauze uključuju noćno znojenje, suvoću vagine, nesanicu i neredovne ili produžene menstruacije.

Prema studijama, mnoge žene doživljavaju promene raspoloženja tokom perimenopauze, što je uglavnom uzrokovano neravnotežom hormona, nesanicom i noćnim znojenjem. Stres, neplodnost i starenje su sve varijable koje doprinose promenama raspoloženja.

- Tokom prelaznog perioda u telu se dešavaju mnoge promene. Kako ovulacija postaje nepredvidiva tokom ovog perioda, to dovodi do neredovnih menstruacija. Tokom ovog perioda žene doživljavaju nesanicu i talase vrućine koji su uobičajeni tokom prelaznog perioda - kaže dr Manju Gupta, akušer i ginekolog, a prenosi "Femina.in".

Stanje je uglavnom uzrokovano nedostatkom estrogena, a nizak nivo estrogena dovodi do urinarnih i vaginalnih infekcija.

- To izaziva promene u seksualnom nagonu, a žene imaju smanjenu želju za intimnošću. Vagina reaguje na estrogen, a sa manje estrogena, ona se skuplja i isušuje ćelije koje oblažu vaginu, što dovodi do bolnog odnosa. Smanjenje estrogena povećava rizik od osteoporoze - kaže dr Manju, navodeći promene kroz koje prolazi žensko telo i mere predostrožnosti koje treba preduzeti tokom ovog prelaznog perioda.

Generalno, žene u perimenopauzi doživljavaju loše raspoloženje kao rezultat problema sa spavanjem, što onda dovodi do mentalne magle. Mnoge promene koje se javljaju tokom perimenopauze uzrokovane su padom estrogena. Međutim, nakon menopauze, simptomi mentalne magle obično nestaju.

Ako je žena podložna nekoj od grupa visokog rizika, kao što je upotreba duvana, porodična istorija rane menopauze, upotreba steroida ili slaba fizička struktura, trebalo bi mnogo ozbiljnije da shvati svoje zdravlje i konsultuje se sa zdravstvenim radnikom.

Uprkos činjenici da je ovo jedno od najtežih vremena za žene, ove prepreke je moguće prevazići na efikasan način. Hrana bogata kalcijumom i sveže povrće moraju biti uključeni u ishranu.

Neophodno je da se bavite fizičkom aktivnošću i održavate zdravu težinu. Kao deo upravljanja stresom, vežbe poput joge značajno doprinose rešavanju poteškoća. Neophodno je održati miran san. Od ključnog je značaja da prijavite poteškoće svom lekaru.

(Telegraf.rs)