Šta rade i čime se hrane ljudi sa Sardinije, pa žive i po 100 godina
Recept za dugovecnost i nije tako komplikovan
Amerikanac Den Buetner, autor bestselera "The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100", otkrio je na koji način se hrane ljudi sa Sardinije i otkrio njihov recept za dugovečnost.
U svojoj knjizi autor Den Buetner deli recepte za dugovečnost inspirisane različitim lokacijama širom sveta gde ljudi imaju dug život.
On za britanski "Express" govorio je o načinu života i jela ljudi sa Sardinije, italijanskog ostrva u Sredozemnom moru.
Pored zadivljujućih plaža ostrvo je poznato po zdravim životnim navikama svojih stanovnika.
Sardinjia ima najveći procenat ljudi koji žive do 100 i više godina, a tajna je u njihovom načinu života i ishrani.
Klasična ishrana na Sardniji sastoji se od hleba od celog zrna, povrća, voća i pasulja.
Njihova mediteranska kuhinja na meniju ima i meso i ribu.
Zanimljivo je da se oni ne plaše konzumiranja alkohola iako se smatra nezdravim. Kod njih se smatra da ispijanje vina u malim količinama može samo da bude dobro po zdravlje.
Den kaže kako umereno pijenje vina može da pomogne u objašnjenju nižeg nivoa stresa među populacijom.
Pored vina konzumiraju još jedno piće koje ima velike zdravstvene prednosti, a to je kozije mleko.
- Čaša kozijeg mleka sadrži komponente koje mogu da pomognu u zaštiti od upalnih bolesti i starenja – objašnjava Den.
Stanovnici Sardnije mnogo pešače i to ih štiti od kariovaskularnih problema, a ima prednosti za metabolizam, mišiće, kosti...
Recept za dugovečnost i nije tako komplikovan, lagana mediteranska ishrana, čaša vina i kozijeg mleka dnevno i pešačenje.
(Ona.rs)