Svi ovo radite pre konzumiranja obroka, a to povećava rizik od prerane smrti
Hrana koju kupujemo u sebi već sadrži određenu količinu soli
Najnovija studija upozorava da ljudi koji dodaju više soli u hranu imaju veći rizik od prerane smrti iz bilo kod razloga, prenosi "Thenationalnews.com".
Istraživanje koje je obuhvatilo više od 500 hiljada ljudi pokazalo je da su oni koji uvek dodaju so u obrok izloženi čak 28 odsto većem riziku od prerane smrti u odnosu na one koje nikada ili retko dodaju so.
Studija kja je objavljena u časopisu "European Heart Journal" sugeriše da jedna od 100 osoba koja dodaje so u hranu može prerano da umre.
Preterana konzumacija soli u ishrani vodi do povišenog krvnog pritiska, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara – kazala je Kloi Mekartur sa kardiološkog odeljenja "British Heart Foundation“.
- Velika količina soli se već nalazi u hrani koji kupujemo, a dodavanje soli pride znači da konzumiramo više soli nego što mislimo - dodala je ona.
- Čak i dodavanjem manje ili nimalo soli u hranu koju jedemo bi moglo da dovede do značajnih zdravstvenih poboljšanja u opštoj zdravstvenoj populaciji.
Kuhinjska so ili natrijum-hlorid je jedno od najrasprostranjenijih jedinjenja u prirodi koje čovek u ishrani koristi kao začin ili kao sredstvo koje utiče na kvalitet spremljenog jela. Kuhinjska so je glavni izvor natrijuma koji ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima poput održavanja krvnog pritiska i održavanja nervnog sistema. Ipak, prekomerna upotreba soli izaziva i pojavu mnogih oboljenja kao što su visok krvi pritisak, gojaznost i problemi sa štitastom žlezdom.
(Telegraf.rs)