Moćne bobice crvene i crne ribizle: Voće koje osvežava letnje dane

Od sjajnih crvenih bobica uglavnom pravimo slatko ili sladak želatin, ali ova voćka ima i blagotvorna dejstva

Foto: Shutterstock

Bobice crvene ribizle rastu nisko na žbunju, vise sa grana poput nizova minijaturnih dragulja. Njihov ukus je pomalo opor, ali su i dalje dovoljno slatke da se jedu sirove.

Imaju visok sadržaj vitamina C, a dobro se slažu i sa drugim bobičastim voćem, kao što su maline, kupine, jagode i dinja, kao i u prelivima uz razne vrste mesa (guščje, divljač, jagnjetina). Takođe se mogu koristiti kao dekoracija za pudinge ili koktele.

Budući da je bogata kalijumom, koji doprinosi zdravom radu srca, crvena ribizla se može koristiti u prevenciji hipertenzije i regulisanju krvnog pritiska. Takođe, neagresivno dejstvo ploda ove voćke čini ribizle korisnim i za osobe koje boluju od iritabilnih creva, a doprinosi i boljoj probavi.

Crna ribizla ima ukusne, crne plodove koji su bogati vitaminom C i antocijanom, što predstavlja povoljnu kombinciju za osobe koje pate od proširenih vena ili imaju osetljive kapilare.

Semenke crne ribizle su bogate gama-linolenskom kiselinom, koja ima protivupalno dejstvo.

Pored mnogih nutrijenata povoljnih za zadravlje, Webmd.com navodi da su ribizle dobre i za prevazilaženje simptoma gripa.

Foto: Pixabay

Poznavaoci biljnog svegta i njihovih lekovitih dejstava takođe kažu da je list crne ribizle nepravedno zapostavljen i malo poznat, a vrlo efikasan kao pomoć u rešavanju problema reumatizma i reumatoidnog artritisa.

(Telegraf.rs)